Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat pentru Economedia și G4Media că în primele două luni din acest an s-au cheltuit sume mai mari decât în tot anul 2020 pe concedii medicale și telemedicină.

Baciu susține că în doar două luni din acest an, statul a plătit pentru concedii medicale mai bine de 50 de milioane de lei.

„Acest val al pandemiei vine automat cu niște costuri enorme, asta după ce 2020 a fost un an greu, cu mulți bani alicați pentru îngrijirea și tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV2. Cifrele ne arată că în doar două luni din acest an, ianuarie și februarie 2021, s-au plătit concedii medicale în valoare de 50,7 de milioane de lei. Anul trecut, din martie și până în decembrie, plățile totale au fost de 78,7 de milioane de lei. Aceste cifre ne arată și care este evoluția pandemiei”, a spus Baciu.

Costurile sunt semnificativ mai mari și pentru serviciile de monitorizare ale medicilor de familie. În ultimul an, mai bine de 13 milioane de lei au fost plătite către cabinetele medicale.

„Medicii de familie au contat enorm în acest an. Au fost alături de pacienții cu forme ușoare, alături de contacții lor, le-au recomandat tratament și le-au oferit tot sprijinul pentru a trece peste perioada de izolare sau carantină. Telemedicina a costat în 2020, între martie și decembrie, 7,3 milioane de lei. Și aici avem o creștere semnificativă pentru începutul acestui an. 6 milioane de lei au fost virați către cabinetele medicilor de familie pentru aceste servicii de monitorizare doar pentru primele 2 luni, ianuarie și februarie 2021. Această sumă reprezintă 82% din totalul alocat anul trecut pentru aceste servicii”, a mai spus Andrei Baciu pentru Economedia.

Cât despre testarea RT-PCR, secretarul de stat spune că s-au cheltuit peste 123 de milioane de lei în primele 6 luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.„Capacitatea de testare a crescut mult față de anul trecut. În perioada martie – septembrie 2020, în aceste 6 luni au fost făcute plăți în valoare de 123.115.200 lei pentru testele RT-PCR”, a spus Baciu.