Popescu:Pe termen scurt,România nu va fi afectată de scăderea drastică a prețului petrolului din SUA
România nu va fi afectată, pe termen scurt, de scăderea drastică a prețului petrolului din Statele Unite, în condițiile în care se consumă foarte mult petrol din producția internă, susține ministrul economiei, Virgil Popescu.
"Pe termen scurt, România nu va fi afectată de scăderea drastică a prețului petrolului din Statele Unite. În acest moment, consumăm foarte mult petrol din producția internă ceea ce face ca economia noastră să nu fie încă influențată de criza petrolului din Statele Unite", a scris marți, pe Facebook, ministrul economiei, Virgil Popescu.
El a mai precizat că situația este ”îngrijorătoare” pentru că economia globală va fi influențată negativ de faptul că SUA nu reușesc, în momentul de față, să vândă petrolul la un preț corect: ” Un preț corect pe piață ne arată că o economie funcționează optim”.
Într-o altă postare, Virgil Popescu dă asigurări că România nu are ”absolut nicio problemă cu producția de energie electrică și gaze naturale”.
”Sistemul energetic național este stabil și funcționează în parametri. Nu vom avea nicio sincopă în asigurarea cu energie electrică și gaze naturale”, a precizat ministrul.
După ce luni a coborât pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ, cotația barilului de petrol american a revenit marți dimineața în teritoriul pozitiv pe bursele din Asia, transmite AFP, preluată de Agerpres. Barilul de țiței West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai se tranzacționa marți dimineața în Asia la 1,10 dolari, față de un preț de minus 37,63 dolari înregistrat luni seara la bursa de la New York.
Tranzacțiile cu contractele cu livrare în luna mai se încheie marți.
Frenezia care a dus luni cotațiile în teritoriul negativ, pentru prima dată în istorie, se explică prin graba vânzătorilor de a găsi un cumpărător în măsură să preia fizic marfa. Prăbușirea înregistrată luni de cotația țițeiului WTI a fost cauzată, parțial, de saturația depozitului petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai importante din SUA.
Președintele american Donald Trump a anunțat luni că Statele Unite vor profita de prăbușirea istorică a prețului petrolului pentru a cumpăra 75 de milioane de barili cu scopul de a umple rezerva strategică a SUA.
Operatorii subliniază că acum piața se concentrează pe contractele cu livrare în luna iunie. Pentru acestea din urmă, marți dimineața pe piețele din Asia barilul de petrol WTI era cotat la 21 de dolari, față de 20,43 dolari luni seara la închiderea bursei de la New York.
Pandemia de COVID-19 a diminuat cererea de petrol. OPEC și aliații săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producția cu 9,7 milioane barili pe zi, începând cu 1 mai, dar mulți consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii.
Comentarii