Multe companii și-au închis porțile din cauza epidemiei de coronavirus, dar unele firme au găsit calea de a-și continua activitatea, ba chiar de a ajuta sectorul medical să depășească actuala criză.

Industria auto vrea să ajute economia românească și să contribuie la producția de echipamente și produse medicale, precum măști, combinezoane și biocide, ba chiar va participa la proiectul de realizare a unui ventilator de respirație, a spus ministrul economiei, Virgil Popescu.

„Cel mai important lucru care a ieșit ieri (miercuri, 1 aprilie 2020, n.r.) din discuția cu reprezentanții industriei auto este că aceștia, în această perioadă, doresc să contribuie, să ajute economia românească, să ajute românii. Doresc să contribuie să producă materiale esențiale, doresc să producă măști și au capacitate foarte mare de a produce aceste echipamente, biocide, pentru că au și o industrie chimică pe orizontală foarte dezvoltată, prin parteneri care sunt furnizori tradiționali ai industriei auto”, a spus Popescu, la Digi 24.

În plus, companiile din domeniul auto și-au arătat disponibilitatea de a participa la un proiect național privind realizarea unui ventilator pentru a ajuta respirația bolnavilor de coronavirus, a mai spus ministrul.

Biocide. Companii precum Farmec sau Chimcomplex au solicitat avize pentru produse biocide, pentru a acoperi cererea în creștere de dezinfectanți. Producătorul de cosmetice Farmec a început în urmă cu aproape două săptămâni producția a două noi produse igienizante pentru mâini, pe bază de alcool 70%, loțiune și gel. Luni, Farmec a cerut aviz tehnic pentru produse biocide, potrivit ministrului Virgil Popescu, care crede că acest aviz poate fi obținut până vineri. Chimcomplex, companie care a preluat o parte dintre activele Oltchim, a anunțat încă de săptămâna trecută că pornește producția de hipoclorit de sodiu, după ce a primit avizul de la Ministerul Sănătății.

Măști. Mai mulți producători au început producția de măști de protecție, un produs aflat la mare căutare în ultimele săptămâni. La sfârșitul săptămânii trecute, grupul Taparo a produs primele măști la o linie de producție din Maramureș și, potrivit lui Popescu, producția se va stabiliza la 150.000 de măști zilnic, respectiv 4 milioane lunar. „În data de 15 aprilie vor mai fi puse în funcțiune încă trei linii, două linii de măști pentru populație, practic vom ajunge la 500.000 de măști pentru populație zilnic și încă 150.000 de măști pe zi pentru spitale FPP3, acele măști destinate medicilor și personalului medical din spitale”.

Popoescu a mai spus că și producătorul de echipamente militare ROMARM începe și el fabricarea măștilor, cu 500.000 de măști zilnic tot începând cu 15 aprilie și 150.000 pentru spitale. „Deci vom avea la jumătatea lunii aprilie un milion de măști pe care le vom produce in România. Un milion de măști zilnic pentru populație și ne gândim deja la o logistică”, a subliniat ministrul economiei.

Încă de la jumătatea lunii, două companii din județul Sibiu au început producția de măști și combinezoane pentru spitalul județean.

„Izolete” După livrarea săptămâna trecută a primului lot de 15 de izolete (sisteme de evacuare a persoanelor contaminate cu agenți biologici) de concepție și producție românească, o altă echipă de cercetători a prezentat prototipul unui alt proiect dezvoltat pentru susținerea eforturilor de combatere a pandemiei. Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanță, în vederea omologării și producției în serie, potrivit MApN.

Ventilatoare. Potrivit lui Virgil Popescu, cercetătorii de la Institutul Academiei Tehnice Militare colaborează cu cei de la Dacia Renault și Bosch la un proiect de echipamente de ventilație mecanică pentru ATI.

În plus, au apărut diverse inițiative derulate de mici firme, asociații sau chiar persoane private de la cusut de măști la tipărirea 3D a vizierelor de plastic pentru medici.