Comisia Europeană consideră că o subvenție de 4,8 milioane de euro acordată Aeroportului Timișoara este în conformitate cu regulile UE privind ajutorul de stat, a anunțat joi Executivul comunitar.

Măsura are drept scop compensarea aeroportului pentru pagubele suferite din cauza pandemiei de coronavirus, a precizat Comisia.

Pe fondul măsurilor luate de România pentru a limita răspândirea coronavirusului începând cu 16 martie, companiile aeriene care operează pe aeroportul Traian Vuia din Timișoara și-au redus treptat zborurile programate, până la încetarea totală a operațiunilor de zbor în 25 martie 2020.

Ca urmare, aeroportul a înregistrat pierderi operaționale ridicate, având în vedere că operațiunile de trafic aerian au fost reluate abia la 17 iunie, după ridicarea restricțiilor.

Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenții directe, este compensarea aeroportului pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza pandemiei de COVID-19.

Comisia a constatat că măsura va compensa daunele legate direct de epidemie și că măsura este proporțională, întrucât compensația prevăzută nu depășește ceea ce este necesar pentru a compensa prejudiciul. Prin urmare, Comisia a concluzionat că schema este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.