Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de un milion de euro pentru companiile aeriene care încep sau își reiau operațiunile pe aeroportul din Oradea după epidemia de coronavirus.

Schema de ajutor aprobată de Executivul UE oferă subvenții directe și va fi accesibilă în mod transparent tuturor companiilor aeriene interesate să înceapă sau să reia operațiunile pe aeroportul din nord-vestul României.

Ajutorul va fi alocat în urma unei evaluări a numărului de destinații, frecvenței zborurilor și numărului estimat de pasageri în primul an după primirea ajutorului. 

Potrivit Comisiei, Aeroportul Oradea joacă un rol important în conectivitatea regională și internațională a țării, iar obiectivul acestei măsuri este de a sprijini activitatea acelor operatori aerieni și de a sprijini relansarea economică și viabilitatea structurală a regiunii în contextul epidemiei de coronavirus.

Comisia a constatat că schema de ajutor este în conformitate cu condițiile prevăzute în cadrul temporar privind ajutorul de stat. Subvențiile nu pot depăși 800.000 de euro per companie și va fi acordat înainte de 31 decembrie 2020.