Românii și-au crescut îndatorarea la bănci în august, dar au și economisit mai mult față de anul trecut, arată datele BNR.

Potrivit băncii centrale, soldul creditului neguvernamental (acordat de instituţiile de credit companiilor și populației) a crescut în luna august 2017 cu 0,9% în termeni reali faţă de luna iulie, până la 229,5 miliarde de lei.

Față de aceeași lună a anului precedent, creditele acordate sectorului neguvernamental au urcat cu 5,3% în termeni reali, una dintre cele ridicate valori din ultimii ani.

Majorarea a venit pe fondul creșterii împrumuturilor în lei, în paralel cu scăderea celor în valută. Cea mai mare creștere a fost în cazul creditelor în lei luate de persoane fizice, al căror sold a ajuns la 76,2 miliarde de lei, cu peste 22% mai mult decât în august 2016. 

Depozitele rezidenților au urcat, de asemenea, până la aproape 285 miliarde de lei, cu 1,6% mai mult decât în iulie, și cu peste 10% mai mult decât în august 2016. Economile populației au fost ușor mai mici decât în luna anterioară, la 107,5 miliarde de lei, valoare totuși cu aproape 11% mai mare decât în august anul trecut. Și firmele au ținut la bănci mai mulți bani, 86,2 miliarde de lei, cu 4,4% peste valoarea din iulie.