Băncile au acordat, până luni (15 iunie, n.r.), credite în sumă de 4 miliarde de lei în Programul IMM Invest, a declarat miercuri Cristian Păun, președintele FNGCIMM.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) garantează creditele acordate de băncile înscrise în programul lansat de guvern în urmă cu circa două luni, cu scopul de a susține IMM-urile în perioada crizei economice provocate de epidemia de COVID-19.

„Unde a ajuns astăzi programul IMM Invest. Probabil nu foarte departe cum s-ar aștepta unii. Din punctul meu de vedere cred că este în parametri acest program. Și ca să dau câteva cifre. Luni, programul s-a apropiat de 4 miliarde de lei credite acordate. Asta înseamnă undeva pe la un miliard de euro ne apropiem și cred că săptămâna aceasta trecem de bornă. Programul are 3 miliarde de euro plafon aprobat, deocamdată. Deci am dat deja un miliard într-o lună și jumătate, împreună cu băncile, sigur”, a spus Păun, în cadrul unei conferințe, scrie Agerpres

El a precizat că programul, din punctul său de vedere, "este bine și are o dezvoltare foarte bună".

Prin IMM Invest, statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenționată integral de stat cel puțin până la final de an, comisioanele legate de garanția statului și de rambursarea anticipată a creditului sunt zero, iar perioada de acordare a garanției este de până la 72 de luni.

„Nu te poți duce în acest program cu alt gând decât acesta, că te duci să iei un credit pe care trebuie să-l și dai înapoi. Repet, o afacere ar trebui să aibă resursa în viitor să returneze aceste finanțări sau să plătească dividende acționarilor. Altfel, acea afacere cu siguranță este nesustenabilă. Or, România este prea săracă să-și mai permită finanțarea de afaceri nesustenabile. Nu mai trebuie să irosim banii și să ne treacă acești bani printre degete. Deci IMM Invest este un program de credit, de creditare a sectorului IMM. Nu este asistență financiară nerambursabilă. Banii trebuie dați înapoi. Nu este ajutor de stat direct. Nu este finanțare directă din bugetul de stat. Cu alte cuvinte, nu statul dă banii. ci banii sau capitalul vine din zona băncilor, din economisiri și este pus la lucru cu ajutorul expertizei pe care o au băncile”, a afirmat Cristian Păun.

Marți, premierul Ludovic Orban a declarat că datele la zi arată că există peste 4.750 de firme cărora li s-a aprobat creditul prin Programul IMM Invest.