Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creșteri în 2022.

BCE, care gestionează politica monetară în toate statele care utilizează euro, trebuie să facă față unei inflații ridicate, pe fondul prețurilor crescute la gaze și energie, dar, în același timp, nu poate ignora că unele state din zona euro sunt foarte îndatorate.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,5%. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,5% și, respectiv, 0,75%, notează Agerpres.

„La viitoarele reuniuni ale Consiliului guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunța la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziție spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare ședință în parte”, se arată în comunicatul instituției cu sediul la Frankfurt.

Într-o încercare de a atenua impactul creșterii costurilor de împrumut, BCE a prezentat Instrumentul de protecție a transmisiei (TPI), prin care va achiziționa bonduri dacă va vedea semne de fragmentare financiară în rândul statelor din zona euro. „Nivelul achizițiilor TPI depinde de severitatea riscurilor cu care se confruntă transmisia politicii monetare. Achizițiile nu sunt restricționate ex ante”, a precizat banca.