Numărul cazurilor de insolvență este în scădere în statistici, dar tot mai multe firme cu afaceri de peste un milion de euro își declară incapacitatea de plată, arată o analiză realizată de KeysFin.

Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme în insolvență decât țările din jur.

În ciuda acestei scăderi, marea problemă este că a crescut numărul insolvențelor în rândul firmelor mari, cu un impact major în economie.

„Scăderea incidenței procedurilor de insolvență se înregistrează, într-adevăr, în rândul societăților comerciale cu o cifră de afaceri sub 100.000 euro, însă, în cazul celor a căror cifră de afaceri depășește un milion de euro, incidența a crescut cu 13% raportat la aceeași perioadă a anului anterior (170 de societăți)”, afirmă avocatul de business Diana Deleanu de la Rovigo, societate de practicieni în insolvență.

Explicația acesteia pentru intensificarea insolvențelor în rândul firmelor mari este că, dacă IMM-urile au ajuns în insolvență în perioada 2010-2014, în principal din imposibilitatea de a-și asigura cash-flow-ul, societățile mari au primit, în majoritatea cazurilor, rescadențări ale creditelor, perioade de grație sau prelungiri ale liniilor de credit în aceeași perioadă. De anul acesta, însă, creditorii bancari au început să elimine din portofoliu creditele neperformante, astfel încât acest „air-bag” financiar ar putea să își diminueze efectul, a mai spus expertul.

Potrivit unor statistici menționate de KeysFin, media incidenței insolvenței în România este de 45 de cazuri la o mie de firme active, de patru ori mai mare decât media în plan regional. Economia românească conduce, detașat, topul insolvențelor în Europa de Est, conform sursei citate.

Cea mai recentă cerere de intrare în insolvență, cu opțiunea de reorganizare, a venit din partea companiei de bricolaj și distribuție de materiale de construcții Ambient. Alte nume sonore care au intrat în ultimele luni în această categorie sunt companiile de construcții Apolodor și Straco Grup, compania de foraj Dafora și producătorul de lenjerie Jolidon.