Economia românească a crescut în trimestrul al treilea cu 4,4%, față de aceeași perioadă din 2015, în timp ce avansul față de trimestrul anterior a fost de 0,6%.

Datele Institutului Național de Statistică arată o temperare semnificativă a creșterii economice față de trimestrul al doilea, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,5% față de trimestrul precedent.

În date ajustate sezonier, PIB al României a urcat cu 4,6% în trimestrul al treilea față de aceeași perioadă din 2015, după un avans de 5,8% în trimestrul al doilea și de 4,1% în primul trimestru al anului, potrivit primelor estimări ale INS. 

Analiștii se așteptau la o încetinire a creșterii economice în trimestrul al treilea, după rezultatele peste estimări din trimestrul al doilea. Însă amploarea decelerării i-a surprins. Potrivit unui sondaj Bloomberg, analiștii estimau o creștere de 1% față de trimestrul anterior, și un ritm de 5% comparativ cu al treilea trimestru din 2015.

În primele nouă luni, economia a crescut cu 4,9%. Majoritatea previziunilor, inclusiv ale Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional, vizează un ritm de creștere de peste 5% pentru întregul an. 

Analiștii ING apreciază că o încetinire în sfera consumului privat și o reducere a investițiilor pe fondul absorbției reduse a fondurilor europene stau la baza creșterii sub așteptări din trimestrul al treilea.

În pofida stimulării puternice a veniturilor disponibile prin intermediul politicilor fiscale și salariale, și mai ales a continuării acestora prin măsuri cu caracter electoral, este posibil ca susținerea creșterii prin consum să-și fi epuizat carburantul, se arată într-o notă a ING. „Totuși, anul viitor ar putea aduce o accelerare a investițiilor pe fondul unei rate mai mari de absorbție a fondurilor din noul exercițiu bugetar al UE”. 

Economia a primit mai mulți stimuli din partea guvernului în ultimul an, notează news.ro

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajaților din sectorul public de sănătate au crescut cu 25%, o majorare similară fiind aplicată anul trecut și în sectorul educației. În plus, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei. 

Pe partea fiscală, Guvernul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. O nouă reducere, de un punct procentual până la 19%, va intra în vigoare la începutul anului viitor, potrivit Codului Fiscal.

De asemenea, impozitul pe dividende și mai multe categorii de accize au fost micșorate în acest an.

După surpriza pozitivă din trimestrul al doilea, trimestrul al treilea a adus o surpriză în sens negativ. Sigur, probabil că România va posta totuși una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, însă estimările privind un avans de peste 5% sunt în pericol.