Analiștii au fost luați prin surprindere luna trecută de o creștere peste așteptări a PIB în trimestrul al patrulea din 2016. Motivele care au dus la această creștere, publicate marți de Institutul de Statistică, i-au dezamăgit însă.

Datele publicate de INS confirmă creșterea cu 1,3% a produsului intern brut din ultimul trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior. Față de aceeași perioadă din 2015, creșterea PIB a fost de 4,7%, valori neschimbate față de prima estimare anunțată în februarie.

Creșterea economică a accelerat în ultimul trimestru al anului trecut, iar analiștii puneau această evoluție pe seama avansului consumului gospodăriilor și, eventual, o ușoară recuperare pe partea de investiții. Însă datele INS arată că situația nu stă deloc așa. Consumul privat a fost mai degrabă neschimbat față de trimestrul anterior, iar investițiile au scăzut, astfel că cea mai importantă contribuție la creșterea PIB a venit din creșterea stocurilor.

„Deși dinamica PIB în trimestrul al patrulea a depășit estimările, evoluția componentelor acestuia nu este la fel de încurajatoare”, notează analiștii Raiffeisen Bank. „Contrar așteptărilor noastre, consumul privat a fost stabil comparativ cu trimestrul precedent, iar formarea brută de capital fix s-a contractat cu 1,7% în termeni trimestriali. Exporturile de bunuri și servicii au urcat cu 2%, depășind creșterea de 1,5% a importurilor, ceea ce a dus la o contribuție pozitivă a exporturilor nete la creșterea din trimestrul al patrulea. Surprinzător, creșterea stocurilor a susținut o mare parte din creșterea PIB din trimestrul al patrulea”, arată analiza Raiffeisen.

O analiză a ING notează că fără creșterea stocurilor, avansul PIB ar fi fost chiar mai mic decât în trimestrul anterior. Datele slabe privind consumul, coroborate cu vânzările de retail reduse din ianuarie 2017 sugerează o evoluție sub așteptări a PIB în primul trimestru din acest an, arată analiștii ING.

Statisticile oficiale arată că toate sectoarele economiei au fost pe plus în trimestrul al patrulea, cu excepția agriculturii, care a înregistrat un declin puternic, de 16,5%, și de construcții, care au stagnat.

Pe seria brută, valoarea PIB - principalul indicator care arată dimensiunea economiei - din trimestrul al patrulea a fost de 227,1 miliarde lei (circa 50,5 miliarde euro).

În întregul an 2016, economia a crescut cu 4,8%. Valoarea PIB din 2016 a fost de 759,23 miliarde lei (169 miliarde euro), față de 160 miliarde euro în 2015, arată datele preliminare ale INS.