România nu a mai avut o inflație atât de mare din vara anului 2013.

Creșterea prețurilor alimentată de politicile economice propuse de guvernul PSD a accelerat în noiembrie, depășind chiar și cele mai pesimiste estimări ale BNR. În noiembrie, rata anuală a inflației - care măsoară creșterea prețurilor de consum în ultimele 12 luni - a fost de 3,23%, în urcare accelerată de la 2,6% în octombrie.

O asemenea inflație anuală nu s-a mai înregistrat în România din august 2013.

Banca centrală estima luna trecută că inflația va urca până la 2,7% la sfârșitul anului, și abia în prima parte a lui 2018 va depăși 3%.

Numai în noiembrie prețurile au crescut cu 0,66%, dat fiind că produsele alimentare au fost mai scumpe cu 0,57% față de octombrie, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,86%, iar serviciile cu 0,33%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Față de noiembrie 2016, prețurile alimentelor au fost mai mari cu 3,9%, produsele nealimentare s-au scumpit cu 4,1%, în timp ce tarifele serviciilor au urcat cu doar 0,1%.

La sfârșitul anului trecut, inflația era negativă, dar încurajarea agresivă a consumului ca motor de creștere economică promovată de guvernul PSD-ALDE a alimentat creșterea prețurilor.