Rata anuală a inflației a urcat la 5,3% în luna august 2021, de la 5% în iulie, a anunțat vineri Institutul Național de Statistică.

Produsele nealimentare s-au scumpit cu 7,92% în august față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce mărfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,97%.

Conform INS, prețurile de consum în luna august comparativ cu iulie au crescut cu 0,2%. 

Banca Națională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, cu mult peste nivelul maxim al intervalului țintit, de 3,5%.

Premierul Florin Cîțu si-a manifestat, vineri, încrederea că Banca Națională a României va interveni pentru a "tempera dinamica inflației", după ce rata inflației pe luna august a fost de 5,3%, informează Agerpres.

Șeful Executivului a declarat, la Iași, că investițiile nete în economie au crescut față de anul trecut cu 10%, exprimându-și încrederea că politica fiscală și cea monetară vor determina o scădere a inflației.

"Vedem această creștere a prețurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineață. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creștere de 3%. Am încredere că Banca Națională va găsi soluția pentru a tempera dinamica inflației, dar tot astăzi avem și o veste bună: investițiile nete în economie au crescut față de anul trecut, când am avut investiții record, au crescut cu 10% în primul semestru sau cu 12% în trimestrul doi, ceea ce înseamnă că strategia noastră de a investi în economie, de a crește veniturile, funcționează și cred că politica fiscală pe care noi o implementăm, împreună cu politica monetară, care sigur va duce la reducerea dinamicii inflației va da rezultate bune în perioada imediat următoare", a afirmat Cîțu.