Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, a anunțat că va efectua, joi și vineri, o vizită de lucru la Bruxelles, pentru ultimele discuții aplicate pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„În următoarele două zile voi fi la Bruxelles, pentru ultimele discuții aplicate, la Comisia Europeană, despre PNRR. Mă voi întâlni cu Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene și cu echipele tehnice care lucrează din partea Comisiei pe PNRR și pe viitoarele Programe operaționale”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, până în prezent, majoritatea componentelor și sub-componentelor din PNRR au ajuns la o formă agreată cu Comisia Europeană.

„Avem multe lucruri remarcabile în PNRR deja agreate cu Comisia. Vom rămâne cu o alocare semnificativă pentru rutier, la fel și pentru feroviar, ceea ce face ca România să primească de departe cea mai mare alocare pentru transporturi, comparativ cu alte state. Finanțarea a 434 de km de autostradă prin PNRR este un succes al negocierilor cu Comisia Europeană, dar în același timp presupune un efort consistent pentru a finaliza analiza costurilor în această fază, înainte de adoptarea oficială a Planului”, a precizat Ghinea.

El a spus că planul este adaptat atât pentru nevoile României, cât și pentru prioritățile transformărilor economice de la nivel european. „Spre exemplu, avem cel mai mare program de reducere a abandonului școlar, cu fonduri de jumătate de miliard de euro și cel mai mare program de împădurire. Reparăm astfel problemele sistemice neglijate în ultimii 30 de ani: prin PNRR, vom ține copiii săraci la școală și vom reface pădurile României”, susține ministrul.

Totodată, planul include investiții în economia viitorului, în digitalizare, în robotizarea administrației, în industria de microelectronică și industria hidrogenului verde, instrumente financiare de 1,25 miliarde euro, negociate cu Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, plus peste 500 milioane euro granturi pentru digitalizarea și tehnologizarea firmelor, a precizat el.

„Procesul în care suntem angrenați cu Comisia este și unul de negociere. De facto, cele mai multe investiții propuse sunt agreate, scopul vizitei la Bruxelles este să agreăm și reformele incluse în PNRR. 

Comisia vrea să se asigure că avem stabilitate fiscală, că vom putea mări pensiile în ritmul creșterii economice, a cerut în mai multe puncte detalii suplimentare și adoptarea mai rapidă a anumitor legi. Pe unele dintre sugestii le-am acceptat, pe altele nu și în aceste zile vom negocia forma finală a reformelor”, a spus Ghinea.

El a menționat că reformele fiscale și energia sunt domeniile cu unele puncte sensibile de discutat și unde mai există diferențe de opinie între Guvernul României și Comisia Europeană, care urmează să fie lămurite în aceste zile. 

„Calendarul general de implementare a PNRR este cel anunțat deja. Suntem în interiorul acestei perioade de evaluare și negociere, iar în luna august Comisia nu lucrează, urmând ca în septembrie să avem decizia CE și să pregătim actele delegate pentru implementare”, a mai spus Cristian Ghinea.