Guvernul a pornit vineri, la ora 10, „cel mai amplu program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din România, IMM Invest, a spus ministrul de finanțe, Florin Cițu. Website-ul pe care se fac înscrierile nu a funcționat decât câteva minute.

Microîntreprinderile, firmele mici și mijlocii se pot înscrie, începând de vineri, în programul IMM Invest pentru credite bancare pentru investiții și capital de lucru garantate cu până la 90%, a spus ministrul de finanțe.

„Astfel, Guvernul României pornește al treilea program important în această primă fază. După programul cu șomajul tehnic, amânarea ratelor clienților la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune și caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei”, a spus Florin Cîțu vineri.

Câteva ore mai târziu, Cîțu acuza că un atac cibernetic a afectat site-ul www.imminvest.ro.

„Probabil aceleași personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face guvernul au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu și nici românii onești care au acum nevoie de aceste resurse nu ne așteptam la o asemenea ticăloșie. Nicio problemă. Continuăm. Mergem înainte. Aflăm cine este în spatele acestui atac și îi voi prezenta public”, a scris Cîțu, într-o postare pe Facebook.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat că, în primele cinci minute de când s-a deschis, aplicația era solicitată în proporție de 75%, notează StartupCafe.ro.

Peste 40.000 de întreprinderi mici și mijlocii sunt așteptate să se înscrie în Programul guvernamental IMM INVEST ROMÂNIA. Potențialii beneficiari își vor putea asigura lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea de finanțări garantate.

Directorul FNGCIMM a făcut apel la antreprenori să nu mai intre în număr mare pe aplicație în același moment pentru a nu se bloca. „Intră 150 de solicitanți pe seundă”, a spus Dumitru Nancu, la 20 de minute după începerea sesiunii.

Potrivit StartupCafe, Nancu a făcut acest apel într-o sesiune live pe Facebook pe pagina Consilului Național al IMM, după ce mulți antreprenori s-au plâns deja că nu mai funcționează site-ul.

Ulterior, directorul FNGCIMM a anunțat după 45 de minute de la startul procesului de înscriere: „Am anunțat și STS-ul, a fost un atac. Mă sună și dl. ministru...”.

Însă, mai multe persoane au comentat în social media, inclusiv la postarea ministrului, că, cel mai probabil, site-ul nu a fost configurat pentru un volum ridicat de trafic.