Creșterea prețurilor la energie afectează bugetele țărilor europene, pe măsură ce guvernele cresc cheltuielile pentru a ajuta consumatorii și companiile să facă față facturilor mai mari la încălzire și electricitate, transmite Bloomberg.

Mai mult, această situație riscă să se prelungească și după sezonul de iarnă, potrivit analizei Bloomberg, preluate de Agerpres.

Prețurile record la electricitate au devenit rapid una din cele mai importante provocări politice, iar liderii Uniunii Europene, care deja au alocat cheltuieli importante pentru scoaterea economiilor din pandemie, urmează să abordeze din nou acest subiect la summitul lor de joi.

Potrivit Comisiei Europene, 20 dintre cele 27 de state membre UE au adoptat deja măsuri pentru a limita impactul prețurilor mari asupra celor mai vulnerabili consumatori și gospodării, cel mai eficient prin intermediul reducerilor de taxe.

Măsuri precum sprijin financiar, vouchere și instrumente limitate în timp vor depăși 3,4 miliarde de euro și vor ajuta la reducerea facturilor la energie pentru aproximativ 41 de milioane de consumatori și 7,6 milioane de mici companii, se arată într-un document trimis de Executivul comunitar către guvernele statelor membre înainte de summitul de joi.

De exemplu, Italia a pus deoparte 1,8 miliarde de euro pentru a-i proteja pe consumatori, au declarat recent surse din apropierea acestui dosar. Grupul de reflexie Bruegel estimează că măsurile totale introduse sau avute în vedere de statele UE se vor ridica la zeci de miliarde de euro.

"Este vorba de măsuri considerabile. Astfel de cifre sugerează că sustenabilitatea finanțelor publice pentru aceste măsuri nu poate dura prea mult iar o criză prelungită a prețurilor la energie va afecta capacitatea guvernelor de a-i proteja pe consumatori", susține Simone Tagliapietra, senior fellow la grupul de reflexie Bruegel.

Riscurile pentru Europa sunt în creștere. Gradul de umplere a depozitelor de gaze este la un minim istoric pentru acest moment al anului în timp ce Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, a început să maseze trupe la granița cu Ucraina, amenințând să declanșeze un conflict care ar limita și mai mult livrările de gaze.

UE și-a pus la punct planul pe termen lung pentru a reduce presiunile la adresa consumatorilor și companiilor prin reguli mai dure privind stocare de energie, în ideea de a asigura rezerve mai mari înainte de sezonul de încălzire și, în viitor, o tranziție de la combustibilii fosili importați la surse regenerabile produse intern.

Însă în momentul de față, bugetele deja afectate de pandemia de Covid-19 ar putea să limiteze capacitarea guvernelor UE de a oferi mai mult sprijin.