Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni a avertizat asupra unei escaladări a crizei energetice din cauza disputei cu Moscova, pe fondul sancțiunilor adoptate din cauza invaziei ruse din Ucraina, relatează dpa.

"Întrucât Rusia a suspendat deja parțial sau integral aprovizionarea cu gaz către 12 state membre UE, trebuie să ne pregătim cu toții pentru situația cea mai rea", a declarat Ursula von der Leyen într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo.

Rusia a suspendat recent livrările de gaz către mai multe state UE, între care Polonia, Bulgaria și, sâmbătă, către Letonia, pentru refuzul lor de a plăti în ruble pentru aceste livrări.

Exigențele de plată în ruble sunt legate de tentativele Kremlinului a de a ușura impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Rusia a diminuat și livrările către Germania, principala putere economică a UE, din cauza unor așa-zise lucrări de mentenanță, gest perceput drept o replică la sancțiunile occidentale, notează Agerpres.