Prețul electricității este la valori record pe piața din România, iar sistemul funcționează doar cu importuri masive.

UPDATE: O grevă a minerilor de la principalele exploatări de lignit din România a trimis sistemul energetic în criză, în condițiile în care producătorii de energie sunt acum sub presiunea introducerii unei noi taxe.

„Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune", a spus joi Anton Anton, ministrul energiei. 

Taxa a fost introdusă la sfârșitul anului trecut, deși mai mulți experți au avertizat asupra efectelor negative ale acesteia, în special asupra producătorilor de energie de stat, care au nevoie de fonduri pentru investiții.

Anton Anton a justificat eliminarea taxei pentru acești producătorii de energie pe bază de cărbune, activitate intens poluatoare, care forțează companiile să cumpere certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, ajungând la 40% din costul de producție.

Minerii de la minele deținute de Complexul Energetic Oltenia - companie care reunește patru dintre cele mai mari termocentrale din România, dar și principalele exploatații de lignit din țară - au intrat în grevă încă de vineri, iar ofertele salariale primite nu au fost pe plac. 

Abia joi, ministrul Anton Anton s-a deplasat pentru a media negocierile dintre administrația companiei și sindicate, în care oferta propusă personalului producătorului de energie a fost îmbunătățită.

Dar greva minerilor a afectat puternic Complexul Energetic Oltenia, companie ce furnizează mai mult de un sfert din energia consumată în țară. Una dintre termocentrale a închis deja producția la unul dintre grupurile energetice și, pentru a compensa lipsa producției de la Rovinari, alte două grupuri de la Complexul Energetic Oltenia au fost pornite în această dimineață, la centralele Ișalnița și Turceni. Compania avea însă indisponibile alte trei grupuri, potrivit informațiilor publicate de Agerpres.

Iar avariile s-au ținut lanț și în alte unități de producție, potrivit datelor Transelectrica, citate de Profit.ro.

Din fericire, încălzirea vremii a mai redus consumul de energie în ultimele zile, după ce acesta se apropiase de maximul istoric săptămâna trecută.

Joi dimineață, România consuma circa 9.000 de megawați (față de 9.500 MW la începutul săptămânii anterioare), dar producția locală era de doar 7.500 MW. Astfel, importurile au depășit în unele momente 1.500 MW, peste capacitatea celor două reactoare de la cenmtrala nucleară de la Cernavodă.

Ca urmare, prețurile electricității pe piața locală au ajuns la valori record, de 650 lei/MWh. Prețul energiei livrate joi, în fiecare oră din intervalul 17-20, a fost de 650 de lei MWh, nivel record al ultimilor doi ani, potrivit datelor publicate miercuri de OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze. În tranzacțiile de joi, vizând cantități care urmează să fie livrate vineri, prețurile au scăzut totuși semnificativ.

În unele zile, piața locală a fost susținută de turbinele eoliene, care au asigurat chiar și un sfert din consumul de energie. Însă joi dimineață, energia eoliană cumula doar circa 600 MW, mai puțin de 10% din producția internă.

Pe timp de iarnă, centralele pe bază de cărbune sunt indispensabile, de aceea este de neînțeles reacția tardivă a Guvernului și Ministerului Energiei la greva minerilor care a debutat încă de vineri. Abia joi, adică șase zile mai târziu, ministrul Anton Anton a plecat spre Târgu Jiu pentru a discuta cu liderii minerilor, după ce centralele au fost nevoite să întrerupă producția din lipsă de cărbune. În general, centralele din Oltenia au asigurate stocuri de lignit pentru o săptămână.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut date structurilor de siguranță națională privind achizițiile de energie din alte țări „la prețuri foarte mari”, pentru a se lămuri „dacă există vreo legătură între acest blocaj și dorința unora de a face speculații pe spatele românilor”.

Premierul a susținut că i s-a adus la cunoștință situația de la Complexul Energetic Oltenie abia miercuri, „cu suspectă și nepermisă întârziere”, dar a cerut să îi fie „prezentată de urgență situația stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situației minerilor, a veniturilor lor și a condițiilor de lucru, precum și soluții de modernizare a Complexului Energetic Oltenia, Corpul de control să înceapă în această dimineață un control la această societate”.

După negocierile în prezența ministrului Anton Anton, în urma cărora au obținut un spor de producție în valoare netă de 585 lei, minerii au început să reia lucrul (în carierele Roșia, Rovinari, Tismana, Jilț Nord, Jilț Sud, Lupoaia și Husnicioara).