Marii producători de oțel ai lumii nu s-au înțeles asupra cauzelor care au dus la producția prea mare ce a provocat scăderea masivă a prețurilor.

China și alți producători importanți de oțel nu au reușit luni să adopte măsuri pentru a rezolva criza globală cu care se confruntă industria oțelului, din cauza divergențelor privind cauzele supracapacităților de producție, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Încetinirea economiei chineze a dus la o supraofertă de oțel din cauza scăderii cererii din statul asiatic, astfel că siderurgiștii se văd nevoiți să vândă pe piețele mondiale la prețuri de dumping. 

Miniștri și oficiali din 30 de țări s-au întâlnit luni la Bruxelles, la inițiativa Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), pentru a încerca să rezolve excesul de producție, dar singura concluzie a fost că problema trebuie rezolvată într-un mod structural și rapid.

Reprezentanții SUA au dat vina pe China pentru eșecul negocierilor, apreciind că Beijingul trebuie să acționeze în cazul supracapacităților de producție sau s-ar putea confrunta cu posibile acțiuni comerciale din partea altor state.

Chinezii au replicat că au închis deja o bună parte din furnale și urmează noi închideri.

„În cazul în care China nu ia măsuri concrete pentru a-și reduce supracapacitățile de producție, mai ales în sectorul oțelului, atunci problemele structurale fundamentale din industrie se vor menține și guvernele afectate - inclusiv în SUA - nu vor avea alternativă decât adoptarea unor acțiuni comerciale, pentru a evita efectele negative asupra industriilor lor interne și asupra angajaților”, a spus secretarul de stat pentru Comerț al SUA, Penny Pritzker.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a insistat că guvernele nu ar trebui să acorde subvenții care să mențină funcționarea fabricilor care nu sunt viabile, iar firmele controlate de stat ar trebui să se supună reglementărilor din sectorul privat.

Adjunctul ministrului Comerțului din China, Zhang Ji, a declarat că țara sa a redus cu 90 de milioane de tone capacitatea de producție și intenționează să o diminueze cu încă 100-150 milioane de tone.

China, responsabilă pentru jumătate din producția mondială de oțel, se confruntă în prezent cu o supraproducție de 340 milioane de tone, adică dublu față de cantitatea de oțel produsă anual în Uniunea Europeană.