Există trei noi adăugiri pe lista întocmită de Nomura cu țările care se vor confrunta cu crize ale cursului de schimb valutar în anul următor.

Vulnerabilitatea valutară a piețelor emergente este acum la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii și oferă un "avertisment de rău augur” cu privire la creșterea riscurilor pe scară largă, spune Nomura, potrivit publicației elene Naftemporiki.

Concret, pe măsură ce provocările bugetare și externe cresc, Nomura estimează că Cehia, România și Ungaria se vor găsi într-o poziție economică dificilă, potrivit indicelui Damocles al companiei Nomura, care a evaluat vulnerabilitatea a 32 de piețe emergente față de o posibilă criză valutară.

Forintul Ungariei este printre valutele emergente cu cele mai proaste performanțe în acest an, după ce UE a suspendat miliarde de euro alocate țării din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

Monedele României și Cehiei au scăzut și ele cu peste 8% față de dolar.

Avertismentul companiei Nomura se bazează pe analiza a opt indicatori, inclusiv acoperirea rezervelor valutare, ratele reale ale dobânzilor pe termen scurt, precum și măsurile bugetare și de balanță comercială.

Printre țările vizate de indicele Nomura se numără țări care au trecut deja prin crize valutare, dar care nu au scăpat încă de risc, cum ar fi Egipt, Sri Lanka, Turcia și Pakistan.

Sursa: RADOR