Bilanțurile prezentate de miniștrii, la final de mandat, includ rezultate precum creșterea record a exporturilor, închiderea a 19 proceduri de infringement pe mediu (din 28) sau obținerea celor mai buni ani agricoli din istoria României după 1990.

EurActiv.ro a realizat o scurtă selecție a rezultatelor menționate în bilanțurile ministerelor Economiei, Agriculturii, Mediului, Fondurilor Europene, Energiei și Finanțelor.  

Ministerul Economiei:  

„Se prefigurează ca anul 2015 să consemneze un nou record absolut al exporturilor din ultimii 26 de ani, transmite fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, în documentul care sintetizează cele mai importante realizări ale mandatului.

Alte rezultate relevante, incluse în bilanț: 

  • Elaborarea proiectului de Lege privind industria națională de apărare în vederea actualizării cadrului juridic privind industria națională de apărare cu statutul actual al României de stat membru NATO și UE
  • Accesarea de fonduri europene pentru proiectele retrospective din  Programul Operațional Structural Mediu 2007-2013. MECT este singurul minister care a depus aplicații retrospective pe programul de finanțare 2007-2013
  • A fost implementat TVA 9% la serviciile de alimentație publică pentru industria turismului 

Bilantul complet transmis de Ministerul Economiei, aici.

Ministerul Mediului: 

„Am dezvoltat și modernizat consistent Radarul Pădurii. Am lucrat la includerea on-line a amenajamentelor silvice, dar și la integrarea datelor și utilizarea informațiilor livrate prin satelitul COPERNICUS. Cu alte cuvinte, foarte curând specialiștii din control vor putea depista tăierile ilegale on-line, prin imagini satelitare. Țin să mai spun că suntem în faza în care prin Radarul Pădurii am descoperit foarte multe transporturi ilegale de material lemnos: aproximativ 30% dintre transporturile semnalate la 112 s-au constatat a fi ilegale”, transmite fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, în bilanțul mandatului. 

„Chiar sâmbăta trecută, România a marcat o dublă premieră: am plantat un milion de puieți într-o singură zi cu o participare masivă de voluntari: 10.000 de persoane.”, se mai arată în comunicat. 

În plus, Gavrilescu spune că au fost închise 19 din cele 28 de proceduri în domeniul protecției mediului care au fost preluate la începutul mandatului. „Asta înseamnă că mai bine de 60% dintre procedurile de infringement acumulate în ani și-au găsit rezolvarea în câteva luni de mandat”.

Bilantul complet transmis de Ministerul Mediului, aici

Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin în Guvernul Ponta, menționează în primul rând reducerea TVA de la 24% la 9%, mai întâi la produsele de panificație, apoi la produsele alimentare de bază. 

Mai este amintit faptul că rata de abosrbție a fondurilor pentru dezvoltare rurală 2007-2013 a ajuns la 90% și că au fost deschise noi piețe comerciale:

  • China - carne porc, vacă vie, produse preparate; lucerna, porumb, embrioni bovină, material seminal, venin viperă, medicamente veterinare, miere;
  • Comercializarea cărnii de porc în Europa
  • Iordania - ovine și bovine vii precum și carcase; 
  • Qatar - produse agroalimentare, ovine, bovine și pasăre; 
  • Turcia - piața deschisă pentru ovine, bovină vie.

În concluzie, în urma prezentării balanței comerciale, se arată că 2013 și 2014 au fost cei mai buni doi ani agricoli din istoria post-decembristă a României. 

Bilanțul complet prezentat de Ministerul Agriculturii, aici.

Ministerul Fondurilor Europene:

Fostul ministru Marius Nica menționează, în bilanțul de final de mandat, atingerea unei rate de absorbție de 56% - plăți rambursate de Comisia Europeană și 65% - plăți efectuate, dar nerambursate încă, precum și deblocarea a trei programe operaționale, care aveau plăți întrerupte total sau în cadrul a diferite axe: POSDRU, POSCCE și POS Mediu. 

De asemenea se arată că a fost solicitată Comisiei Europene fazarea proiectelor (reportarea parțială a proiectelor nefinalizate, n.r) în cadrul POS Mediu, POS Transport și POSCCE, „urmând ca în luna decembrie să fie obținut acordul Comisiei Europene”. 

De asemenea, acesta spune că au fost lansate apeluri de proiecte pentru patru programe din noua perioadă financiară 2014-2020. 

Marius Nica a transmis și o scrisoare către beneficiarii de fonduri, în care le mulțumește pentru colaborare. „Pe cât a fost posibil, am dorit să oferim cele mai bune soluții pentru acele situații semnalate de către dumneavoastră (...) Vă mulțumesc pentru modul constructiv în care ați ales să raspundeți acestui efort de fiecare dată.”

Bilanțul integral al MFE, aici 

Scrisoare către beneficiarii de fonduri, aici.

Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri

„Primul punct bifat a fost calendarul de liberalizare a prețului la gaze pentru populație. Am reușit până la urmă, deși ne-am izbit de o numită adversitate, să impunem un calendar mult mai relaxat față de intențiile inițiale: în loc de termen final 2018, avem 2021, avem alte prețuri, iar ritmul de creștere a fost netezit”, a afirmat fostul ministru Andrei Gerea.

Despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: „Am resetat practic negocierile pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și în urmă cu două săptămâni am reușit să semnăm Memorandumul de Înțelegere care înseamnă foarte mult pentru economia românească. Dincolo de surplusul de energie și capacitatea României de a deveni un pol regional, va fi și un plus pentru industria românească pentru că aproximativ 40% din valoarea contractului va fi realizată de industria românească de profil”.

„S-au finalizat negocierile și s-a aprobat înființarea companiei de proiect pentru realizarea grupului de 500 Megavați de la Rovinari. Este o realizare a noastră cu care ne mândrim. Pentru Tarnița - Lăpuștești, deși în toamna lui 2014 s-au înregistrat amânări succesive, am reușit să dăm drumul la proiect. S-au depus oferte preliminare din partea a cinci companii, au rămas trei companii. Acum sunt în desfășurare negocierile. Deci și acest proiect a fost pus pe făgaș și urmează a fi realizat”, a mai arătat Gerea.

Declarațiile ministrului Andrei Gerea la final de mandat, aici.

Ministerul Finanțelor Publice:

Fostul ministru Eugen Teodorovici a prezentat, în conferința de final de mandat, proiectul de buget pentru 2016, despre care a spus că ia în calcul toate actele normative cu impact asupra veniturilor și cheltuielilor bugetare adoptate în ultima perioadă, atât de Guvern, cât și de Parlament.

Mai multe detalii despre proiectul de buget, aici.