Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a postat marți pe contul ei de Facebook o parte din sporurile acordate angaților din sistemul public.

Astfel, Violeta Alexandru a centralizat informațiile privind sporurile a șapte familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație).

Sunt peste 50 de tipuri de sporuri și spune că încă se documentează – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității.

Citește și: Guvernul reduce banii pentru transportul studenților și nu mai dă tichete de vacanță

Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități.

Fostul ministru mai scrie că, dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%.

Personalul bugetar mai beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și de vouchere de vacanță.  

"Chiar în administrație, de altfel, cei care muncesc sunt, pe bună dreptate, deranjați de cei care iau același spor (sau mai multe) și nu fac mare lucru. Acordarea de sporuri tuturor angajaților nu face decât să adâncească lipsa de performanță. De la stabilirea unor indicatori de performanță trebuie să plece discuția, de unde va decurge și sistemul de punctaj care ar trebui să influențeze veniturile. În sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii pentru toate entitățile, alături de care să se stabilească unii specifici. Acești indicatori trebuie să ia în calcul opinia "clienților”, nu să se evalueze colegii între ei, ca să iasă totul perfect", a scris fostul ministru în mesajul care însoțește lista sporurilor.

Ea mai spune că toate aceste lucruri, care se întâmplă netransparent, îi țin pe românii din diaspora departe de țară. "Nu veniturile mai mici, ci atmosfera generală, faptul că unii pot, pentru că se descurcă să influențeze deciziile iar alții se pregătesc, muncesc cu seriozitate, se țin de treabă și ... degeaba", scrie Alexandru.