Legislația muncii, egalitatea șanselor și argumente istorice pot duce la diferențe semnificative în tipologia veniturilor, potrivit unui nou studiu, citat de Bloomberg.com.

Dacă activiștii care strigă „noi suntem 99 la sută” ar fi întrebați cum arată cei 1 la sută pe care îi contestă, ar răspunde probabil: „bărbați, de vârstă medie, educați și cu meserii bine-plătite”. Și în cea mai mare măsură ar avea dreptate, scrie Bloomberg.

Un studiu recent publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un club al națiunilor avute la care România încă aspiră să devină membru, analizează datele a aproximativ zece milioane de angajați pentru a schița un portret al celor 1% cu cele mai mari câștiguri din Europa.

Tiparul este clar în întreaga regiune: „Cei 1 la sută cel mai bine plătiți tind să fie: în vârstă de 40-60 de ani, bărbați, cu studii superioare, angajați de firme din domeniul financiar, producției sau în comerț și distribuție și sunt directori executivi sau în alte poziții manageriale înalte”, scrie Oliver Den, autorul raportului.

Până aici, nimic surprinzător. Dar o privire mai atentă arată evoluții mai puțin tipice. Deși cei mai bine plătiți sunt în vârstă de peste 40 de ani în medie, ei sunt mai tineri în Europa de Est, cel mai probabil ca urmare a mobilității sporite și a schimbărilor economice de după căderea Cortinei de Fier, spune Denk. De cealaltă parte, cei mai în vârstă angajați bine-plătiți sunt în Italia și Franța.

Femeile reprezintă doar o șesime din cei mai bine plătiți angajați, dar variațiile sunt semnificative: de la 7 la sută în Germania la aproape 25 la sută în Ungaria sau Polonia.

Mai multe date găsiți în articolul bloomberg.com.