Ministerul de Finanțe vrea să afișeze pe ușa contribuabililor actele fiscale, pentru a le aduce acestora aminte de eventuale datorii restante, a explicat ministrul Anca Dragu.

"Este vorba de persoanele cărora nu li se poate înmâna în altă manieră această decizie. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului. Exact acesta este scopul, suntem transparenți, venim cu acest proiect, colectăm informațiile dinspre societatea civilă, alte ministere, alte instituții, pentru a îmbunătăți cadrul legal", a declarat, joi, ministrul Finanțelor, potrivitAgerpres.

Scopul modificării legislative este acela de a le reaminti contribuabililor ce datorii au.

"Am văzut că există situații în care unii contribuabili au uitat de anumite datorii. Deci cred că este și această componentă de luat în seamă. În general, eforturile de transparentizare și de creștere a colectărilor trebuie privite cu mai mult interes și cu mai mult sprijin, pentru că ne confruntăm cu situația în care România are cele mai mici venituri publice raportate la PIB, din UE. Ca atare, trebuie să facem o serie de eforturi cu toții pentru a crește aceste venituri, pentru ca, la rândul lor, autoritățile să poată folosi aceste resurse pentru construcția de autostrăzi, pentru plata salariilor, pentru investiții în sănătate, în educație etc.", a explicat Anca Dragu.

Ministerul Finanțelor a publicat, miercuri, pe site un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală. Una dintre modificări se referă la afișarea actelor administrative fiscale (notificare, somație, decizie de impunere etc.) pe ușa de domiciliu a persoanelor fizice sau juridice care au refuzat primirea acestor documente.

După afișarea înștiințării pe ușă, contribuabilul ori împuternicitul acestuia trebuie să se prezinte, în termen de maximum 15 zile, la sediul organului fiscal emitent, pentru a i se comunica actul administrativ fiscal.

Alte modificări propuse: 

  • exonerarea contribuabilului/plătitorului de la obligația de a depune cerere de modificare a domiciliului fiscal, în situația în care domiciliul sau sediul social coincide cu domiciliul fiscal (având în vedere că administrația fiscală deține aceste date urmare fluxurilor zilnice ale schimbului de informații realizate electronic cu ONRC).
  • prelungirea unor termene în care contribuabilul trebuie să-și îndeplinească obligațiile fiscale prevăzute de legislația fiscală, pe cale generală, ca urmare a unor motive obiective determinate de anumite situații.
  • reglementarea diferențiată a aplicării prevederilor legale referitoare la momentul de la care începe să curgă termenul în care contribuabilul are obligația de înregistrare fiscale.
  • reglementarea datei de la care curge termenul de îndeplinire a obligației de declarare a sediilor secundare de către contribuabili/plătitori.
  • exonerarea contribuabilului/plătitorului de obligația depunerii la organul fiscal central de copii ale documentelor doveditoare ale informațiilor înscrise în declarație, în situația în care organul fiscal deține deja documente doveditoare ale informațiilor înscrise în declarație.
  • reglementarea expresă a faptului că, declarațiile fiscale depuse la un organ fiscal central/local necompetent, sunt considerate ca fiind depuse la data depunerii acestora la organul fiscal necompetent. Pe cale de consecință, se propune totodată și reglementarea expresă a obligativității organului fiscal necompetent de a transmite respectivele declarații fiscale la organul fiscal competent într-un termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii declarației.
  • evitarea eventualelor inechități prin calcularea unor obligații fiscale accesorii în cazul în care organul fiscal comunică contribuabilului decizii de impunere emise în baza unei declarații fiscale după expirarea termenelor de plată prevăzute de Codul fiscal sau alte legi care reglementează creanțe fiscale.
  • reglementarea altor termene de publicare a listei debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul local, respectiv semestrial în funcție de termenele de plată a impozitului pe clădiri, teren, mijloace de transport.
  • stingerea obligațiilor fiscale principale stabilite de organul fiscal competent, precum și pentru obligațiile fiscale accesorii, să se realizeze în funcție de data comunicării acestora contribuabilului plătitorului pentru a se asigura o abordare unitară între data stingerii prin plată și data stingerii prin compensare.
  • includerea în sfera de aplicare a penalității de nedeclarare reglementată și a obligației fiscale principale stabilite prin decizie de impunere emisă urmare procedurii de verificare a situației fiscale personale. 
Proiectul de lege poate fi consultat aici.