Cum luptă România cu poluarea: Suprataxează doar producătorii de energie verde
România are nevoie urgentă de noi capacități de producție de energie verde, dar legiuitorii au ales să supraimpoziteze chiar energia regenerabilă, ceea ce ar putea duce la falimente ale unor producători, avertizează industria.
Concret, în contradicție cu recomandările europene și cu tendința globală de susținere a investițiilor verzi, Parlamentul României a decis impozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, exceptând de la această măsură sursele fosile si poluante, precum și exceptarea operatorilor economici consumatori finali de la plata contravalorii certificatelor verzi, se arată într-un comunicat transmis de trei asociații care reprezintă interesele industriei energiei regenerabile, RWEA, PATRES și RPIA.
„Supraimpozitarea veniturilor producătorilor din surse regenerabile și exceptarea de la plata certificatelor verzi va crea serioase probleme financiare operatorilor, potențiale insolvențe și posibil chiar stoparea unor capacități de producție de energie regenerabilă”, susține sursa citată.
Reprezentanții industriei avertizează că producătorii de energie verde vor ajunge să plătească mai mult decât încasează, ceea ce ar duce la închiderea capacităților de generare, intensificând astfel criza energetică.
„Întrucât producția de energie este oricum deficitară, oprirea oricărei facilitați de producție duce tocmai la creșterea și mai accelerată a prețului, în totală contradicție cu obiectivele actului normativ mai sus menționat (Legea 259/2021 - n.r.)”, notează reprezentanții industriei.
Aceștia menționează că „investițiile noi în sector vor fi amânate sau abandonate”, chiar într-un moment în care România are nevoie urgentă de noi capacități de producție de energie.
România, la fel ca celelalte state membre ale Uniunii Europene, se confruntă în această perioadă cu o creștere semnificativă a prețurilor la energie, iar sectorul energiei regenerabile consideră legitimă și necesară adoptarea unor măsuri de urgență care să atenueze impactul prețurilor mărite la energie electrică, gaze naturale și agent termic. „Din păcate măsurile adoptate de Parlamentul României tratează efectele și nu cauzele crizei energetice prin care trecem. Aceste măsuri, chiar dacă la prima vedere pot părea oportune, vor duce de fapt la adâncirea crizei pe termen mediu și lung prin sacrificarea investițiilor în capacitați viitoare de producție din surse regenerabile”, susțin cele trei asociații.
„Industria energiei regenerabile din România, prin RWEA, PATRES și RPIA, își exprimă solidaritatea cu cei afectați în această perioadă și în același timp își anunță deschiderea către un dialog real cu autoritățile responsabile pentru identificarea unui răspuns rapid și coordonat pentru oprirea creșterii vertiginoase a prețurilor, care să protejeze consumatorii casnici și industriali, cu accent în special asupra celor vulnerabili”, adaugă acestea.
Producătorii de energie regenerabilă propun ca prevederea care impune supraimpozitarea veniturilor doar în cazul producătorilor ne-fosili să fie înlocuită cu o supraimpozitare a profiturilor înregistrate în mod nejustificat și nicidecum doar a veniturilor.
„Exceptarea operatorilor economici consumatori finali de la plata contravalorii certificatelor verzi este realizabilă doar în contextul în care se stabilește foarte clar modul de aplicare, termenele de plată, caracterul extraordinar și limitativ în timp și sursa clară de compensare de la bugetul de stat”, spun cele trei asociații.
Acestea consideră că încă o amendare a schemei de sprijin cu certificate verzi și introducerea unui impozit arbitrar pe venituri va duce la potențiale opriri de capacități, totodată la scăderea încrederii investitorilor în piața de energie din România și amânarea sau chiar anularea intențiilor acestora de a investi în noi capacități de producție din surse regenerabile.
Această situația apare chiar în contextul în care România își propune să atragă în următorii ani investiții masive în capacități de producție de energie regenerabilă.
România are un Plan Național de Energie și Schimbări Climatice în care a fost stabilită ca țintă, la nivelul anului 2030, un procent de 30,7% energie regenerabilă din total consum la nivel de țară. Pentru a atinge ținta de 30,7%, autoritățile estimează o capacitate instalată de aproape 7.000 MW în surse de energie regenerabilă în eolian, solar, geotermal și biomasă, a declarat recent Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
„Toate aceste capacități trebuie puse în funcțiune până la nivelul anului 2030 și este foarte important ca acest lucru să fie făcut și dezvoltat împreună cu toți actorii, cu toți stakeholderii din piață”, a menționat acesta.
Practic, România trebuie să accelereze construcția de noi centrale de producere a energiei din surse regenerabile pentru a le înlocui cât mai repede pe cele care utilizează cărbunele drept combustibil. În același timp însă, legislația descurajează aceste investiții suprataxând veniturile din energie verde și exceptând de la această impozitare suplimentară chiar producția din combustibili fosili.
Spre exemplu, pentru a ajuta populația să facă față creșterii prețurilor la energie, Germania a ales o cale diferită, reducând cu peste 40% suprataxa pe energie percepută consumatorilor pentru sprijinirea energiei regenerabile.
Background
Parlamentul a aprobat recent Legea nr. 259/29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
În articolul II din această lege se prevede că:
(1) În perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării", cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.
(2) De la prevederile alin. (1) sunt exceptați producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.
Comentarii