Cum roboții reduc dobânda, iar automatizarea scade inflația
Interesul în creștere pentru automatizarea afacerilor poate duce la creșterea numărului de șomeri, dar va avea și efecte pozitive pentru consumatori: prețurile nu vor crește, iar dobânzile la credite vor rămâne reduse.
Dacă robotizarea crește, rata dobânzii va scădea – este una dintre ipotezele de la care au pornit discuțiile la Forumul Economic Mondial de la Davos săptămâna trecută, relatează Bloomberg.
Evoluțiile în domeniul automatizării și inteligenței artificiale redesenează mecanismele de funcționare a economiilor – pe măsură ce mașinăriile devin mai avansate, mulți angajați își vor pierde slujbele iar alții își vor vedea salariile reduse; noile tehnologii cresc șansele unui salt al productivității. Aceste procese se vor combina pentru a frâna creșterea prețurilor pe plan mondial, ceea ce înseamnă că era inflației reduse ce preocupă bancherii centrali în aceste zile este doar un început a vremurilor ce vor urma.
Pe de altă parte, liderii mondiali sunt îngrijorați că așa-numita „a patra revoluție industrială” – sub semnul căreia a stat întrunirea de la Davos din acest an – va afecta un număr mare de oameni, prin șomajul ridicat și presiunea asupra salariilor, ceea ce, în final, va afecta consumul, unul dintre principalele motoare ale economiei.
Forumul a calculat că o creștere a automatizării va duce la pierderea a cinci milioane de locuri de muncă până în 2020 în cele mai mari 15 economii dezvoltate și emergente. Această perspectivă deja îi neliniștește pe votanții din întreaga lume, ducând la creșterea în sondaje a politicienilor populiști.
Reducerea câștigurilor pentru muncitorii înlocuiți de roboți are efect deflaționar, adică de reducere a prețurilor de consum, în timp ce productivitatea în multe industrii ar putea crește considerabil.
Bancherii se pregătesc deja pentru schimbări și așteaptă o trasă a inflației mai redusă. Dar asta înseamnă că angajații băncilor centrale vor trebui să-și regândească politicile de stabilitate a prețurilor după ce, de când a început criza financiară, au ratat ani la rând inflația țintită.
Pentru analiza completă, accesați site-ul Bloomberg.
Comentarii