Un mare număr de politicieni elvețieni văd cumpărarea instituției bancare ca pe o lovitură dată reputației pieței financiare elvețiene, scrie Le Figaro.

Cumpărarea de urgență a Credit Suisse de către UBS pe nimic și solide garanții financiare ale autorităților sunt două decizii foarte criticate în Elveția, detractorii văzând în asta amatorism și o lovitură dată reputației pieței financiare elvețiene. Investitorii nu sunt mai liniștiți, într-un context mondial foarte nefavorabil sectorului bancar, lovit în plin de creșterea dobânzilor marilor bănci centrale.

UBS . principala bancă elvețiană - nu a acceptat decât fără tragere de inimă haina de salvatoare a rivalei sale, sub presiunea intensă a autorităților elvețiene, și ele impulsionate de marii lor parteneri economici, care se tem de o contagiune costisitoare.

Zi neagră pentru piața financiară elvețiană

Nici presa, nici un mare număr de oficiali politici nu-și aleg cuvintele referitoare la această fuziune, care creează o superbancă și trezește întrebări în legătură cu ponderea sa în Elveția și consecințele economice care decurg de aici, în special pentru locurile de muncă, din cauza numeroaselor redundanțe între cele două bănci. Lentoarea autorităților este, de asemenea, criticată. A fost nevoie să se aștepte anunțarea acordului, duminică, la ora 18:39 GMT, pentru ca guvernul să ia cuvântul pe acest subiect după o săptămână de criză și mai multe reuniuni de urgență.

Banca centrală și "jandarmul" pieței au permis Bursei să se lase dusă de val înainte de a acționa, abia spre seară. Președintele dreptei liberale, Thierry Burkhart, vorbește de "rușine pentru Elveția" și se referă la ziua de duminică ca la o "zi neagră pentru piața financiară elvețiană în ansamblu".

În opinia publicației Tribune de Genève "este o mizerie socială (pentru locurile de muncă), economică (pentru reputația țării) și o rușine politică pentru conducătorii prea lenți în a acționa".

Dar sunt tot mai mulți cei care denunță lentoarea identificării riscurilor și a reacției, de la Partidul Verzilor la editorialistul cotidianului Le Temps. Mulți politicieni și editorialiști recunosc totuși că nu există o altă alegere, guvernul pomenind de o naționalizare ca singura alternativă în caz de eșec al negocierilor cu UBS. Cât despre dreapta radicală (UDC), prima formațiune politică din Elveția, ea estimează că aventurismul în străinătate a fost fatal, acolo unde ramura elvețiană a Credit Suisse este foarte profitabilă.

Formațiunea denunță și influența organismelor de reglementare și autoritățile de supravegjhere străine pe planul salvării. 

Și UBS în toate astea

UBS vine în acest mariaj forțat în stare de deplină sănătate - ea a făcut beneficii de peste 7 miliarde net în 2022 - și cu o strategie care și-a dovedit valoarea. Dar fuziunea nu e lipsită de riscuri pentru instituția din Zurich. "Sunt multe incertitudini și riscuri semnificative", a reacționat Andreas Venditti, analist la Vontobel, care subliniază că modul în care investitorii vor evalua UBS se va schimba "substanțial".

UBS era deja administratorul de avere numărul unu din lume, dar această apropiere va crea un mastodont al sectorului având în administrare active de 3.400 de miliarde de dolari. Acționarii UBS nu au niciun cuvânt de spus privind cumpărarea, ca să poată merge mai repede. Fuziunea riscă, de asemenea, să aibă mari consecințe în Elveția asupra locurilor de muncă, având în vedere dublările, în special în activitățile lor de retail din țara alpină.

UBS are o rețea de aproape 200 de agenții în Elveția, față de 95 ale Credit Suisse. 

Sursa: RADOR