De la digital la verde: un app românesc în peisajul eco

Verdoo e o aplicație românească care promite să planteze copaci pe măsură ce o folosești pentru cumpărăturile online. Ea a intrat pe o piață în creștere a soluțiilor tehnologice care vor să contribuie la salvarea planetei.
Tot mai mulți dintre noi suntem preocupați de viitorul generațiilor viitoare pe o planetă dereglată. Iar din sectorul tehnologiei au început să apară tot mai multe soluții. Fie că e vorba de afaceri clasice care fac eforturi să își neutralizeze amprenta de carbon, fie că e vorba de unele gândite de la bun început să aibă un impact pozitiv asupra mediului, ideile nu sunt puține.
Verdoo
Verdoo e o aplicație dezvoltată de antreprenori și programatori români, lansată în 2021, care promite să planteze copaci atunci când un utilizator își face cumpărăturile online prin intermediul ei. În plus, ajută și la căutarea reducerilor.
Odată ce un utilizator își instalează extensia Verdoo la browser (Chrome, Firefox sau Edge) și cumpără de pe unul din miile de site-uri înrolate, Verdoo primește un comision. O parte din acest comision este redirecționat către organizații de mediu pentru plantarea de copaci, iar restul este folosit pentru investiții.
Mircea Giurcă, fondatorul Verdoo, stabilit la Berlin, spune că au fost create 3.000 de conturi în aplicație și deja au fost plantați 5.000 de copaci cu banii generați de Verdoo, de la lansarea sa în aprilie.
Compania are cinci angajați români și colaborează cu un centru de dezvoltare din India. „Echipa de bază este din România și operațiunile noastre până acum au fost concentrate aici, inclusiv absolvirea acceleratorului Commons. Ne considerăm un start-up românesc,” spune fondatorul.
El mai spune că până la sfârșitul anului și-au propus „relansarea extensiei cu noi funcționalități care vor permite utilizatorilor să economisească mai mult pentru Black Friday și Sărbători”, în același timp compensându-și amprenta de carbon. De asemenea, Verdoo plănuiește să intre pe piețele din Germania, Danemarca și Suedia.
Planurile pe termen lung (2-4 ani) ale companiei sunt ambițioase, și includ atragerea de bani din partea unui fond de investiții, care să accelereze dezvoltarea: „Dacă momentan suntem concentrați pe compensarea amprentei de CO2 generate de cumpărăturile online și obținerea unei mase critice de utilizatori, pe viitor ne dorim să ajutăm utilizatorii să facă acest lucru și prin tranzacțiile offline și urmărim pătrunderea în zona de fintech,” spune Giurcă.
În viitor Verdoo își mai propune să colaboreze cu ONG-uri locale și să le ofere utilizatorilor posibilitatea de a alege unde să planteze copacii.
Ecosistemul tehnologiei eco
Verdoo este unul dintre sutele de parteneri de dimensiuni mici ai Eden Reforestation Projects, inițiativa care se ocupă direct de plantarea de copaci.
O afacere socială de dimensiuni mari care are un astfel de parteneriat cu Eden este Ecosia. Ecosia e un motor de căutare cu sediul tot la Berlin, care promite să planteze copaci pentru fiecare căutare web pe care o face un utilizator. Unul dintre cei mai mari actori globali din domeniul tehnologiei care luptă cu schimbările climatice, Ecosia există din 2009, deține o centrală solară de producere a energiei electrice, are 15 milioane de utilizatori activi și susține că a plantat 134 de milioane de copaci.
Fiecare click pe un link publicitar generează venituri pentru Ecosia, pe care compania le direcționează în proporție de 80% spre plantări. Chiar și fără a face click pe astfel de reclame, un utilizator înregistrat va contribui la plantări prin faptul că advertiserii consideră relevantă o comunitate cât mai mare de utilizatori activi. Astfel, compania estimează că fiecare 45 de căutări realizate cu motorul Ecosia duce la plantarea unui copac.
Există nenumărate alte soluții digitale prin care fiecare dintre noi poate contribui la un mediu mai curat. Fie că e vorba de reducerea amprentei de carbon rezultate în urma transportului a obiceiurilor de consum sau a propriilor investiții, există un app care îți va da sfaturi sau va promite să facă curat în urma ta.
Ecologi e un serviciu bazat pe abonament lunar, care se angajează să planteze copaci în numele utilizatorilor.
Treecard e un card bancar din lemn, asociat cu Ecosia, care plantează copaci taxând retailerii la fiecare tranzacție.
Munch e o aplicație de economisire a alimentelor, lansată recent și în România, disponibilă la Cluj și Târgu-Mureș.
BlaBlaCar este o platformă mondială de carpooling, cu 90 de milioane de membri în 22 de țări.
Crearea de obiceiuri „verzi”
JouleBug e o aplicație în care se înscriu membrii din comunități (organizații, colegi, prieteni, familii) care apoi „concurează” în adoptarea de schimbări în propriile obiceiuri.
Oroeco te ajută să identifici schimbările care duc la economisire de resurse (personale și ale planetei). Gamificare bazată pe cercetări solide.
AWorld e aplicația care susține campania ONU ACTNOW pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă și oferă modalități prin care fiecare poate contribui la acest lucru.
Ailuna e un app care ajută la adoptarea de obiceiuri sănătoase pentru utilizator și planetă.
Finanțe verzi
Bunq e o bancă olandeză, evaluată în iulie 2021 la 1,6 miliarde de euro, care spune că oferă posibilitatea clienților să decidă în ce sunt investiți banii (afaceri verzi, sustenabile, etice).
Aspiration e o instituție financiară americană care promite că investește în proiecte „curate” și etice, susținută de personalități și vedete, care deocamdată nu e prezentă în Europa.
De votat și susținut
Social Impact Award - Inițiative sociale și de mediu, la început de drum, bazate pe tehnologie, pe care le poți vota.
Comentarii