BCR așteaptă ca instanța să redacteze hotărârea luată marți privind caracterul abuziv al dobânzii de referință variabilă, modificată unilateral de bancă, pentru a clarifica toate aspectele, însă vrea în continuare să închidă amiabil toate litigiile.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis marți, irevocabil, că dobânda de referință variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienți. Aceasta este prima decizie a instanței cu cel mai mare rang din România într-un litigiu colectiv cu BCR.

„Așteptăm redactarea hotărârii instanței, în această situație fiind incertă interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): nulitatea absolută parțială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referință variabilă, precum și orice altă clauză care permite modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii”, se arată într-o reacție a băncii, citată de Mediafax.

Reprezentanții instituției de credit consideră că nicio hotărâre a instanței nu poate lăsa un contract de credit fără dobânda, astfel că se așteaptă ca detalierea hotărârii „să nu facă altceva decât să consfințească decizia băncii din 2010 privind eliminarea modificărilor unilaterale ale nivelului dobânzii și modul de calcul al acesteia, ancorat în indicele Euribor sau Robor și respectând costurile de finanțare ale băncii”.

În plus, judecătorii instanței supreme au constatat caracterul abuziv și nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadenței anticipate a creditului, dacă valoarea garanțiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Avocatul către BCR: Hey Stoopid

„Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fără 5 zile de la demararea acestui dosar”, a scris avocatul Gheorghe Piperea, care i-a reprezentat pe reclamanți. „Toată apa din Amazon nu va fi suficientă pentru a stinge văpaia care urmează”, a scris Piperea pe Facebook după anunțul deciziei definitive a ÎCCJ.

Mai mult, avocatul le-a dedicat „celor care au pierdut” melodia „Hey Stoopid” a formației Alice Cooper.

Oferte contra procese

Pe de altă parte, BCR reamintește că are o strategie de închidere amiabilă a tuturor litigiilor, inclusiv cu clienții aflați în proces cu banca la instanțele superioare. Banca a lansat recent oferte pentru clienții care au deja contractate credite imobiliare și cu garanție ipotecară, măsuri similare anunțând și Volksbank.

Procesul de grup împotriva BCR, în care sunt 200 de reclamanți, a început în 2010. Un alt dosar colectiv împotriva BCR la Înalta Curte are termen miercuri, iar banca mai are și patru litigii cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care vizează eliminarea mai multor clauze privind dobânzile și comisioanele din mai multe tipuri de contracte de credit.

În plus, ANPC se mai judecă și cu alte instituții financiare, printre care Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Românească, Volksbank, Alpha Bank, Credit Europe Bank IFN, Piraeus Bank.

Recent, Tribunalul București a decis în favoarea clienților reprezentanți de ANPC în procesul intentat OTP Bank, vizând modul de calcul al dobânzii la credite. Astfel, tribunalul a dispus eliminarea din contractele OTP a clauzei privind dreptul băncii de a calcula variația dobânzii „în conformitate cu politica băncii”, fără a aproba însă și cererea de a restitui clienților sumele încasate în plus. Clienții și-ar putea recupera banii plătiți în plus prin acțiuni ulterioare în instanță.

BNR face traininguri pentru judecători

Pe fondul valului de litigii dintre bănci și clienți pe tema clauzelor abuzive, Banca Națională a României (BNR) a demarat o serie de acțiuni pentru a instrui judecătorii. În octombrie, instituția a organizat împreună cu Institutul Național al Magistraturii, un seminar pentru instruirea judecătorilor.

Tema seminarului a constituit-o impactul interpretării extinse a noțiunii de „clauze abuzive” în sistemul financiar-bancar sau despre rolul rezoluției bancare în asigurarea stabilității financiare. Evenimentul din octombrie a fost al doilea de acest fel de la începutul anului.

De asemenea, la sfârșitul acestei săptămâni, BNR va organiza colocviul juridic cu tema „Soluționarea alternativă a litigiilor în domeniul bancar”.