Ministerul de finanțe a publicat un proiect de modificare a legislației fiscale pentru persoane fizice, care prevede posibilitatea reținerii contribuțiilor sociale la sursă pentru anumite tipuri de venituri, dar și comasarea mai multor declarații.

Contribuţia de asigurări sociale şi cea de asigurări sociale de sănătate ar putea fi reţinute la sursă în cazul veniturilor din drepturi de autor, din arendă şi din asocieri cu persoane juridice, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanțelor.

În prezent, persoanele fizice care au venituri din activităţi independente sunt obligate de lege să plătească din veniturile proprii contribuţiile sociale. Plata se face pe baza unei declarații în care sunt incluse veniturile obținute în anul anterior, dar contribuțiile sunt limitate la nivelul plătit pentru un venit brut aflat la nivelul salariului minim, de 1.900 de lei.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de guvern de joi, că executivul va introduce astăzi în dezbatere publică o variantă a declaraţiei 600, care va îngloba şapte declaraţii. Potrivit Economica.net, acestea sunt: D200 - pentru veniturile realizate din România; D201 - pentru veniturile realizate din străinătate; D220 - venitul estimat/norma de venit; D221 - norme de venit - agricultură; D600 - venitul bază pentru CAS; D604 - stabilire CASS persoane fără venit; D605 - stopare CASS persoane fără venit.

Premierul a mai spus că plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS, în cursul anului, se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent și va exista un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. „A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene”, a spus Viorica Dăncilă.

Finanțele vor ca declarația să fie depusă doar online. „Încurajăm depunerea declaraţiilor în mediul online şi pentru acest lucru se acordă chiar o bonificaţie”, a susținut Dăncilă.