Bugetul consolidat a încheiat cu un minus de 19,96 miliarde de lei primele șase luni ale anului, un deficit cu 5 miliarde de lei mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, deficitul bugetar s-a ridicat în primul semestru la 1,94% din produsul intern brut, astfel că statul se apropie periculos de limita maximă de 3% din PIB admisă de Uniunea Europeană pentru deficitul bugetar pe parcursul unui an.

În general, cele mai multe cheltuieli ale statului se înregistrau în ultimele luni ale anului și, de multe ori, bugetul rămâea excedentar în prima parte a anului. Însă guvernele PSD au crescut puternic salariile bugetarilor și pensiile, astfel că încă din primele luni cheltuielile statului sunt mai mari, iar corecția a venit în special prin reducerea fondurilor de investiții în anii trecuți.

În primul semestru din 2019, veniturile înregistrate la bugetul consolidat au fost de 148,62 miliarde de lei, cu 12,6% mai mari decât în același interval din 2018, dar cheltuielile bugetare au crescut și mai mult, respectiv cu 14,7%, până la 168,58 miliarde de lei.

În acest context, deficitul bugetar a fost de aproape 20 de miliarde de lei în șase luni, în contextul în care deficitul estimat pentru întreg anul a fost stabilit la circa 26 de miliarde de lei.

Potrivit Ministerului de Finanțe, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 12,3 miliarde de lei, cu 3,2 miliarde de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. Însă valoarea prezentată reprezintă doar ceva mai mult de un sfert din suma promisă în bugetul pentru 2018 - 46,8 miliarde de lei sau 4,57% din PIB.