Deficitul bugetar, ajustările fiscale și cursul valutar – principalele îngrijorări ale mediului de business la final de 2024

  • Managerii români atrag atenția, în cadrul celei mai recente Dezbateri CONFIDEX, asupra deficitului bugetar, riscurilor fiscale și deprecierii leului, ca principali factori care pot afecta evoluția economiei românești în 2025.
  • 53% dintre managerii și antreprenorii din România prevăd o depreciere a leului în raport cu euro în anul următor.
  • Analiștii se așteaptă ca deficitul bugetar, ajuns la 6,19% din PIB să atragă noi ajustări fiscale în 2025, odată cu stabilizarea politică de după rundele de alegeri din acest final de an.
  • 34% dintre manageri spun că ar avea nevoie de suportul financiar al potențialilor investitori, iar 29% spun că în următorii 3 ani este foarte probabil ca aceștia să investească în compania lor. 

Deficitul bugetar, ajuns la 6,19% din PIB, conform datelor publicate în această săptămână de Ministerul Finanțelor, consolidarea fiscală și evoluția cursului valutar sunt principalele îngrijorări semnalate de mediul de business, într-o dezbatere pornită de la rezultatele ediției a 11 a studiului CONFIDEX, care măsoară nivelul de încredere a managerilor în economie.

Mobilizarea unui volum mai mare de capital investit în companiile românești ar putea genera creșterea competitivității acestora, pentru a genera un impact pozitiv în economie, au mai subliniat experții participanți la dezbatere. 

Conform studiului CONFIDEX S2 2024, sustinut de fondurile de private equity ROCA, Agista și de CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, 34% dintre manageri spun că ar avea nevoie de suportul financiar al potențialilor investitori, iar 29% spun că în următorii 3 ani este foarte probabil ca aceștia să investească în compania lor.

”Este extrem de important să aducem capital la nivelul economiei reale. Trebuie găsite căi rapide prin care să aducem acest capital în companiile românești, astfel încât să se dezvolte și să devină jucători relevanți pe piețele externe, să devină atractive atât pentru investitorii de retail de pe Bursa de la București, dar și pentru investitorii instituționali de tipul fondurilor de pensii. Această nevoie reiese din analizele noastre care au în vedere un indicator  al raportului dintre investițiile private și PIB. Din acest punct de vedere, indicele măsurat în România este de aproximativ 12 ori mai mic decât cel din Europa și aproximativ de două ori mai mic decât cel din Europa Centrală și de Est, ceea ce arată că nu reușim să mobilizăm suficient de mult capital, cât să recuperăm această diferență dintre noi și restul Europei”, a declarat Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA  și Agista și inițiatorul studiului CONFIDEX. 

Creșterea deficitului bugetar ar putea determina noi măsuri de ajustare fiscală în 2025, având în vedere posibila stabilizare politică ce ar urma după încheierea ciclului electoral de la sfârșitul acestui an.

În acest context, resorturile creșterii economice pentru anii următori trebuie identificate și activate, iar ajustarea fiscală trebuie gestionată astfel încât impactul asupra economiei să fie cât mai redus.

”Problema cea mai mare pe care o avem în economie în momentul de față este legată de situația fiscal - bugetară total nesustenabilă: Întrebările care intervin sunt cum vor arăta noile măsuri fiscale  și care vor fi efectele în economie? Pentru că, dacă economia, în 2024, a crescut pe primele 9 luni ale anului doar cu 0,8% față de aceeași perioadă din anul anterior, în condițiile în care am avut un deficit bugetar uriaș, care va fi impactul în economie odată cu implementarea acestor măsuri de reducere a acestui deficit. Ne putem aștepta ca partea de stimul fiscal să se  atenueze”, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank. 

Ediția a 11-a a studiului CONFIDEX a relevat serviciile și IT-ul ca fiind și în acest semestru cele mai optimiste sectoare. Experții pun această atitudine a celor două sectoare pe seama faptului că sunt mai flexibile și se pot adapta mai rapid la schimbările de context economic. Astfel, 38% dintre managerii și antreprenorii din servicii privesc, respectiv 35% dintre cei din IT privesc cu optimism către următoarele 6 luni.

”Din sectorul serviciilor, segmentul servicilor din zona de sănătate este cel mai rezilient la orice schimbare macroeconomică. Optimismul pleacă de la faptul că este o piață în continuă creștere. Ne uităm la 2023 și vedem că piața a crescut în continuare față de anul trecut cu aproape 9% - 10%. Iar estimarea noastră este că anul acesta va înregistra același procent de creștere”, a declarat Fady Chreih, CEO Regina Maria. 

Contractarea economiei europene, manifestată prin dificultăți în industria auto și o scădere a sectorului imobiliar, determină o atitudine rezervată și chiar îngrijorări în rândul managerilor din industrie și construcții care sunt rezervați cu privire la evoluția economiei  în proporții de 37%, respectiv 39%. Semnalele venite dinspre mediul de business românesc subliniază nevoia atragerii de investitori pentru susținerea dezvoltării economice locale.

”Avem o dependență față de economiile din Franța și din Germania. Sunt încrezător că, printr-o înțelegere adecvată a acestor dinamici, vom identifica modalități de a ne repoziționa strategic, de a stabili direcții clare de acțiune și de a implementa un program coerent de reconstrucție economică sau de ajustare a măsurilor de investiții și dezvoltare. În contextul actual, reducerea deficitului bugetar reprezintă un pas esențial pentru creșterea atractivității economiei noastre în fața investitorilor străini”, a declarat Sorin Preda, Fondator și CEO Global Vision.

Ediția a 11-a a studiului CONFIDEX a relevat o valoare a indicelui încrederii mediului de business în economie de 52, similară cu cea din primul semestru din 2024, în contextul în care evoluția economiei nu a fost afectată major de evenimentele din cursul anului.

În plus, colectarea datelor a fost realizată pe parcursul lunii octombrie și înainte de aflarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA și primul tur al alegerilor din Romania.

În ceea ce privește așteptările pentru anul viitor, gradul de relaxare a antreprenorilor români cu privire la evoluția economiei naționale scade, astfel că doar 29% dintre participanții la studiul CONFIDEX s-au declarat relaxați, 37% precauți și 34% privesc cu îngijorare către evoluția economiei.  

CONFIDEX, sustinut de fondurile de Private Equity ROCA, Agista și de CITR, liderul pieței locale de insolvență și restructurare, este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie și descifrează provocările cu care se confruntă mediul de business local.