Deficitul bugetului consolidat s-a extins până la 44,3 miliarde de lei (3,77% din produsul intern brut) în primele nouă luni ale anului. Într-o singură lună, deficitul s-a majorat cu circa 5 miliarde de lei, arată datele Ministerului Finanțelor.

Astfel, la sfârșitul lunii august, deficitul bugetar era de 39,36 miliarde de lei, adică 3,35% din PIB estimat pentru întreg anul.

Totuși, deficitul este considerabil redus față de cel înregistrat în aceeași perioadă din 2020, când activitatea economică a fost blocată în primele luni ale pandemiei, iar guvernul a luat măsuri pentru amânarea plății impozitelor pentru a susține companiile. În primele nouă luni ale anului trecut, bugetul consolidat a înregistrat un deficit de 67,27 miliatde de lei (6,37% din PIB aferent anului 2020).

Veniturile bugetare s-au ridicat la 270,36 miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie, cu 18,7% mai mari decât în intervalul similar din 2020.

„Acest avans a fost influențat atât de încasările reduse din perioada comparabilă a anului trecut - ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), cât și de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit). Totodată, cele mai însemnate creșteri nominale se remarcă în cazul TVA și contribuțiilor de asigurări”, a precizat Ministerul Finanțelor. 

Și cheltuielile au crescut, dar cu un procent mai mic, 6,7%, ajungând la 314,65 miliarde de lei. „Pe primele nouă luni ale anului 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 3,97 mld lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 10,64 mld lei”, a precizat instituția.