Bugetul general consolidat a înregistrat în primele zece luni ale anului un deficit de 47,98 miliarde de lei (4,03% din produsul intern brut), potrivit Ministerului Finanțelor.

În aceeași perioadă din 2020, deficitul bugetar s-a ridicat la 74,04 miliarde de lei (7,01% din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 308,61 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2021, cu 17,1% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. Această evoluție a fost influențată atât de încasările reduse din perioada comparabilă a anului trecut - ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), cât și de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit).

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 356,58 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 5,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Pe primele zece luni ale anului 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 2,71 miliarde de lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 11,36 miliarde de lei, susține Ministerul de Finanțe.