Florin Cîțu, ministrul de finanțe, a anunțat că bugetul a încheiat anul 2019 cu un deficit de 4,6% din produsul intern brut, peste nivelul stabilit în rectificarea adoptată de guvern în noiembrie.

Guvernul PNL a adoptat o rectificare a bugetului în noiembrie, care majora proiecția de deficit de la sub 3% din PIB la 4,6% din PIB, motivând că guvernarea PSD a planificat prost finanțele țării, veniturile fiind sub estimări, iar cheltuielile peste program.

Dar deficitul a urcat cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul aprobat în noiembrie din cauza unor cheltuieli adiționale. Conform unei prezentări susținute marți de ministrul finanțelor, deficitul a fost mai mare pentru că statul a onorat o datorie legată de hotărârea judecătorească în cazul fraților Micula (0,91 miliarde lei), au fost încasări mai mici cu 1,3 miliarde lei din dividende suplimentare de la companii naționale și cheltuieli suplimentare de 1,3 miliarde lei în decembrie (cheltuieli de capital și de funcționare la unitățile administrativ-teritoriale).

Comparativ cu legea inițială a bugetului pentru 2019, veniturile au fost mai mici cu 21,5 miliarde lei. Au fost scăderi de 6,1 miliarde la venituri fiscale, 5,8 miliarde lei la contribuții asigurări sociale, 1,2 miliarde lei la venituri nefiscale și 8,4 miliarde lei la fonduri UE, notează HotNews.

Cheltuielile au crescut cu 5,1 miliarde lei pe asistență socială și cu 4,2 miliarde lei la bunuri și servicii, dar au scăzut cu 1,2 miliarde lei la dobânzi, 6,3 miliarde lei la investiții și 3,3 miliarde lei la altele.

Florin Cîțu a spus că bugetul creat de fostul guvern PSD în 2019 a fost nerealist, prevăzând venituri mult peste cele colectate. „În timpul anului, PSD a dus banii de la investiții către salarii și pensii. În lunile noiembrie și decembrie am inversat tendința, am plătit facturile pentru investiții”, a spus ministrul.

„Au fost facturi acumulate în ani de zile, neplătite de fostul guvern, și guvernul PNL le-a plătit, acesta este motivul creșterii deficitului”, a mai spus Florin Cîțu.