România va înregistra un deficit bugetar de peste 9% din produsul intern brut în 2020, ca urmare a cheltuielilor suplimentare generate de pandemia de COVID-19.

„Ministerul Finanțelor Publice propune o rectificare bugetară cu un deficit de 9,1% din produsul intern brut și o contracție economică de 4,2%”, a anunțat ministrul Florin Cîțu miercuri, într-o conferință de presă.

Anterior, guvernul estima o contracție a economiei de doar 2,8%, în timp ce deficitul era estimat la 8,6% din PIB.

„Deficitul se majorează cu 5 miliarde de lei. Nu vom mai încasa 2,4 miliarde de lei în ultima parte a anului. Această neîncasare vine în urma faptului că cei care au acumulat datorii de la începutul stării de urgență până la sfârșitul lunii octombrie să poată să eșaloneze pe următoarele 12 luni”, a explicat ministrul de finanțe.

Cîțu a spus că planurile guvernului includ un deficit sub 7% din PIB anul viitor, când economia va reveni pe creștere.

Referitor la cea de-a treia rectificare din acest an, ministrul a precizat că vor crește cheltuielile bugetului general consolidat și a enumerat printre priorități sănătatea, asistența socială, educația și investițiile.

Potrivit datelor prezentate de ministrul finanțelor, Bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale și de Sănătate se va suplimenta cu suma de 1,1 miliarde de lei, iar la Ministerul Dezvoltării sumele alocate în plus sunt de un miliard de lei, pentru facturi în Programul Național de Dezvoltare Locală. De asemenea, va fi alocată o sumă de 1,1 miliarde de lei pentru subvenții în agricultură din fonduri externe nerambursabile și o alta de 160 milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectat de secetă. Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului va fi suplimentat cu 1,2 miliarde de lei, menționează Agerpres.

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat se suplimentează cu circa 1,8 miliarde de lei pentru acoperirea sumelor necesare recalculării pensiilor și a măsurilor active aprobate pentru combaterea efectelor negative create de pandemia COVID-19 (șomaj tehnic, măsura prin care se plătește 41,5% din salariul brut al angajatului și munca flexibilă).

Veniturile bugetului consolidat sunt estimate, la finalul acestui an, la aproximativ 337 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298 miliarde de lei sau 28,4% din PIB din economie și 32 miliarde de lei din fonduri nerambursabile.

„Atât veniturile bugetului general consolidat cât și cele din economie sunt mai mari decât veniturile bugetului de anul trecut. În perioada de criză, în care economia are o contracție de 4,2%, am reușit încasări și estimăm pentru finalul anului venituri bugetare mai mari decât anul trecut într-o perioadă în care economia creștea. Am fost foarte atenți pentru a ne plăti facturile la timp în tot acest an”, a subliniat Florin Cîțu.

Ministrul a menționat că investițiile sunt estimate la 55 de miliarde de lei în acest an.

„Rectificarea bugetară o facem pentru a ne asigura că sănătatea, asistența socială, educația au banii necesari pentru finalul acestui an și are rolul de a asigura finanțarea pentru continuarea investițiilor care în acest an sunt estimate la 55 de miliarde de lei, cea mai mare sumă investită la buget în ultimii 10 ani. După 10 luni de zile, investițiile sunt la 35,4 miliarde de lei, mai mult decât s-a investit în tot anul în 2016, în 2017 sau chiar în 2018. Pentru această rectificare avem luată în calcul o scădere a economiei de 4,2 puncte procentuale. Cam toate instituțiile internaționale și-au îmbunătățit estimările pentru creșterea economică în 2020, care veneau de la minus 6%, minus 9%, către această cifră de minus 4,2%, minus 4,3% din PIB. Am început anul cu un deficit de 3,6% din PIB, dar cu o creștere economică de 4,2%. În martie am avut prima rectificare generată de pandemie, cu un deficit bugetar de 6,7% din PIB. Ținând cont de execuția bugetară am făcut o altă rectificare unde deficitul bugetar a fost crescut la 8,6% din PIB”, a mai arătat sursa citată.