Exporturile au crescut cu 9,2% în primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, dar importurile au urcat și mai accelerat, cu 11,8%, ceea ce a dus la mărirea deficitului comercial.

Astfel, în perioada ianuarie-septembrie, România a înregistrat un deficit din comerțul exterior de 8,9 miliarde de euro, semnificativ mai mare decât 6,9 miliarde de euro în același interval al anului trecut, potrivit datelor comunicate joi de Institutul Național de Statistică.

Doar în luna septembrie, România a înregistrat o diferență de peste un miliard de euro, pe fondul unor exporturi de 5,6 miliarde de euro și al unor importuri de 6,6 miliarde de euro.

În acest an, importurile au crescut mult mai accelerat pe fondul creșterii puternice a consumului populației, iar exportul nu a putut ține pasul. Totuși, și creșterea livrărilor externe a fost semnificativă, în contextul în care economiile europene și-au continuat revigorarea. 

Circa 75% din relațiile comerciale ale României sunt cu state membre ale Uniunii Europene. Astfel, valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în primele nouă luni a fost de 35,36 miliarde de euro la exporturi şi de 42,1 miliarde de euro la importuri, adică 75,9% din totalul livrărilor.