Exporturile de bunuri ale României și-au continuat creșterea solidă în octombrie, atingând un nivel record, dar importurile avansează și mai rapid, până la un maxim istoric.

România a exportat bunuri în valoare de 6,34 miliarde de euro în luna octombrie, plus 10% față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce importurile au urcat cu 16,1%, până la 8,22 miliarde de euro, arată datele Institutului Național de Statistică.

Ca urmare, deficitul din comerțul cu bunuri s-a ridicat la nivelul record de aproape 1,89 miliarde de euro doar în luna a zecea, propulsând deficitul comercial pentru perioada ianuarie-octombrie 2018 la 11,85 miliarde de euro. În ianuarie-octombrie 2017, România a înregistrat un deficit comercial de 10,22 miliarde de euro.

„Se confirmă tendința de intensificare a deficitului balanței comerciale cu bunuri, în contextul mix-ului relaxat de politici economice, aprecierii cursului real efectiv al monedei naționale (cu 3,2% an/an în perioada ianuarie-octombrie) și majorării cotațiilor internaționale la țiței”, se arată într-o analiză a Băncii Transilvania.

Exporturile de bunuri ale României au totalizat în primele zece luni 57,19 miliarde de euro, cu 9,2% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017, în timp ce importurile au crescut cu 10,3% până la 69,03 miliarde de euro.

Circa 76,7% dintre exporturile României sunt realizate către alte state membre ale Uniunii Europene, în timp ce 74,7% dintre importuri provin din țări UE.