Analize recente ale UE arată că blocul comunitar este dependent de importurile de materii prime, produse farmaceutice, dar și cipuri, mai ales din China.

Odată cu noua strategie industrială post-pandemie, UE a lansat pe 5 mai un plan de reducere a dependenței de furnizorii străini (în special China) în șase zone strategice precum materii prime, ingrediente farmaceutice și semiconductori.

Pentru jumătate din cele 137 de produse identificate ca fiind folosite în domenii sensibile, UE a concluzionat că e nevoie de măsuri urgente pentru reducerea dependenței. Aceste 137 de produse reprezintă 6 % din valoarea importurilor europene și majoritatea dintre ele provin din China, Vietnam și Brazilia. 

Cele mai importante domenii de dependență sunt: materiile prime, bateriile și acumulatorii, principiile farmaceutice active, hidrogenul, semiconductorii, tehnologiile de tip cloud și tehnologiile de vârf.

Ultimele două dintre aceste vulnerabilități sunt esențiale pentru viitorul digital al Europei. Cei mai folosiți semiconductori sunt circuitele integrate, cunoscute sub denumirea de cipuri. Acestea sunt folosite în toate echipamentele electronice și economia mondială trece printr-o criză de cipuri, care ar putea dura tot anul. Tehnologiile cloud, care permit accesarea de date și putere de calcul prin conectarea la o rețea de servere, sunt indispensabile pentru inteligența artificială (AI), 5G și Internet of Things (IoT).

Printre măsurile de reducere a dependenței anunțate de UE se numără „diversificarea cererii și ofertei pe baza unor parteneri comerciali diferiți, de câte ori este posibil, dar și crearea de stocuri și acțiunile autonome atunci când este necesar”.

De asemenea, țările UE ar putea să-și coaguleze resursele pentru așa-numite Important Projects of Common European Interest (IPCEI) din domeniile cloud, hidrogen, proiecte industriale cu emisii reduse de carbon, farmaceutice, în timp ce în domeniul semiconductorilor de ultimă generație ar putea fi vorba de un al doilea IPCEI.

Breton: Europa a fost naivă

Europa va rămâne deschisă pentru toată lumea, dar nu va mai fi naivă în fața unei lumi aflate într-un proces accelerat de schimbare, căutând mai degrabă să fie la cârma schimbărilor, a spus comisarul european Thierry Breton unui grup de presă între care s-a aflat și EURACTIV.

„Criza ne-a arătat o nouă dimensiune a ceea ce înseamnă să fim un continent deschis, cu vecini care nu au aceleași reguli ca noi. În SUA totul e închis acum. Deciziile luate de administrația Biden ajută doar companiile americane. Înțeleg. Nu vreau să vorbesc despre China, dar e aceeași poveste. Trebuie să găsim o cale de a continua să fim deschiși, dar să avem și un echilibru de putere. Vă pot spune că m-am aflat în poziția de a negocia cu cu SUA, China și India, unde este important să ai unelte, chiar dacă nu le folosești,” a spus Breton.

Comisarul a mai spus: „Suntem deschiși, dar e adevărat că acum suntem mai exigenți cu partenerii noștri. Este important ca ei să știe care sunt regulile noastre. Cred că Europa a fos prea naivă, nu a avut reguli clare. Spuneam doar că suntem deschiși. Continuăm să fim deschiși, dar acum avem viziunea noastră și partenerii care ne ajută în realizarea acestei viziuni sunt bineveniți.”

Linkuri:

CE: Strategia industrială europeană
EURACTIV.ro: Renault suspendă producția la mai multe uzine, inclusiv în România, din cauza lipsei de cipuri
EURACTIV.ro: Prioritățile digitale ale UE: cetățenii, companiile, infrastructura, serviciile publice
EURACTIV.com: EU explores chipmaker alliance in search of ‘strategic autonomy’
EURACTIV.com: EU and India relaunch trade quest at COVID-hit summit