Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care va grupa pachete de acțiuni deținute la companii de stat, dar și 9 miliarde de lei cash.

Proiectul a fost însă vehement contestat de deputații opoziției, care acuză „cel mai mare jaf din ultimii 25 de ani”.

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții are, potrivit legii votate miercuri, rolul de a dezvolta și finanța, din fonduri proprii și din fonduri atrase, a unor proiecte de investiții rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor vehicule de investiții, singur sau împreună cu alți investitori, precum și administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit.

Deputații au votat - cu 174 de voturi pentru, 98 de voturi împotrivă și 3 abțineri - ca patrimoniul FSDI să includă pachetele de acțiuni deținute de stat la unele dintre cele mai mari companii din România, precum Electrica, E.ON Energie România, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Loteria Română, Cuprumin, Unifarm, Romgaz, Hidroelectrica, CN Aeroporturi București, Nuclearelectrica sau Poșta Română.

Camera Deputaților este for decizional în cazul acestei legi, dar opoziția a acuzat că - deși în forma adoptată de Senat, capitalul social al FSDI era de 1,85 de miliarde de lei - Comisia economică a decis majorarea capitalului la nouă miliarde de lei prin aport în numerar. Vărsămintele aferente aportului în numerar la capitalul social inițial al FSDI vor fi efectuate astfel: 200 milioane de lei în numerar la constituire, iar diferența în termen de cinci ani, din venituri din privatizare.

PNL, USR, PMP și deputații neafiliați au anunțat în plen că vor ataca la Curtea Constituțională proiectul.

„PNL va sesiza Curtea Constituțională a României pe Legea prin care astăzi PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naționale românești, prin înființarea așa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții. Este cel mai mare tun care se pregătește patrimoniului de stat din ultimii ani!”, a transmis prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Turcan a spus că legea încalcă trei principii: principiul bicameralismului, principiul economiei de piață și principiul liberei concurenței și a cerut retrimiterea legii în comisii, dar propunerea a fost respinsă.

Chiar și fostul premier Victor Ponta a criticat proiectul, în special transferul acțiunilor deținute de stat: „Nu înțeleg de ce vor mai exista Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, care vor rămâne doar cu secretarele și cu șoferii”, a spus fostul lider social-democrat, potrivit HotNews.ro.

 

”Camera Deputaților va vota azi un proiect de lege prin care se va comite cel mai mare furt din averea statului român din istoria sa, peste 10 miliarde de euro”, acuză Victor Ponta.

Deputatul PNL Pavel Popescu acuză că este cel mai mare jaf din ultimii 25 ani.

„În primul rând, ar putea avea efect uriaș asupra deficitului bugetar. Acesta este și motivul pentru care era nevoie de avizul Eurostat. Apoi, 33 de companii de stat, printre cele mai importante din România, se vor afla total sub control politic”. 

Pentru înființarea fondului era nevoie de opinia ex-ante a Eurostat în legătură cu respectarea legislației europene, dar deputații nu au mai așteptat acest aviz. Eurostat ar trebui să clasifice fondul suveran ca fiind o companie în afara sectorului administrației publice, pentru a nu avea impact pe deficit și datorie publică. În urma unor vizite a reprezentanților Eurostat, în perioada 6-8 februarie 2018, a reieșit că există prevederi din proiectul de lege care ar afecta clasificarea Fondului în afara sectorului administrației publice, amintește HotNews.

În replică, Varujan Vosganian, deputat ALDE și fost ministru al economiei, a spus că prin această lege se permite ca veniturile din privatizare să fie îndreptate către investiții.