Chiar dacă nu a instalat încă un Guvern, PSD anunță deja prima modificare a Codului Fiscal.

Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, dar și președinte al Camerei Deputaților, a convocat o sesiune extraordinară a camerei inferioare a Parlamentului pentru data de 5 ianuarie, pe ordinea de zi fiind modificarea Codului fiscal.

Proiectul de lege va fi avizat miercuri, 4 ianuarie, de Comisia de buget, urmând ca a doua zi să fie adoptat în plen, informează Agerpres.

Oficial, proiectul de modificare a Codului fiscal a fost inițiat de fostul senator Cristiana Anghel, aprobat de Senat în septembrie, și prevede eliminarea veniturilor din pensii din categoria veniturilor supuse impozitului pe venit, precum și modificarea bazei de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, sumele urmând să fie suportate de bugetul de stat.

Este de așteptat însă ca alte măsuri promise de Liviu Dragnea să fie incluse în forma ce va fi aprobată de deputați.

Proiectul adoptat anul trecut de Senat elimina impozitarea pensiilor indiferent de cuantumul acestora, însă programul de guvernare al PSD prevede eliminarea impozitului pe venit doar pentru pensiile de sub 2.000 lei, dar eliminarea CASS pentru toate pensiile.

În același timp, Profit.ro scrie, citând surse oficiale, că noua guvernare va anula obligativitatea CASS de 5,5% pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiții (dividende, dobânzi), precum și din alte surse, dacă mai realizează și venituri din salarii, pensii sau venituri din activităti independente. Această prevedere a intrat în vigoare conform Codului fiscal de la 1 ianuarie și va fi eliminată prin legea bugetului.