Bugetul consolidat a înregistrat în primele nouă luni un deficit de aproape 27 miliarde de lei, cu peste 10 miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2018.

Deficitul bugetar s-a adâncit numai în septembrie cu peste 5 miliarde de lei, de la 21,9 miliarde de lei la sfârșitul lunii august.

Astfel, după primele nouă luni, deficitul bugetar reprezintă 2,6% din produsul intern brut estimat pentru acest an. În aceeași perioadă din 2018, deficitul bugetar era mai puțin de 1,8% din PIB.

Veniturile bugetului consolidat au însumat 228,7 miliarde de lei, cu 11,6% mai mult, în termeni nominali decât în ianuarie-septembrie 2018. Cheltuielile bugetare au crescut însă cu 15,3%, până la 255,6 miliarde de lei, arată datele Ministerului de Finanțe.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,2% mai mari față de cele realizate în primele nouă luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate bugetarilor. Și costurile cu bunuri și servicii au crescut accelerat, cu 16,4%, față de primele nouă luni ale anului precedent. 

În primele nouă luni, cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie și de creșterea nivelului indemnizației sociale pentru pensionari.

Împreună, cele trei categorii de cheltuieli reprezintă trei sferturi din totalul banilor plătiți de stat.

Totuși, Ministerul de Finanțe susține că și cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au urcat cu peste 50% până la 22,9 miliarde de lei.