Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunță că, din 17 ianuarie, toate direcțiile primăriei vor folosi Sistemul de Management al Documentelor și Fluxurilor de Lucru. Astfel, toate solicitările vor putea fi urmărite și va fi ușurat fluxul de informații.

Potrivit unui comunicat al PMB, începând de astăzi, 17 ianuarie 2022, direcțiile din primărie vor folosi Sistemul de Management al Documentelor și Fluxurilor de Lucru, pentru a înlocui formatul pe hârtie al lucrărilor cu formatul electronic.

Primarul General, Nicușor Dan, a spus: „Important pentru bucureștenii care vor adresa solicitări sau petiții, primăria nu va mai fi o cutie neagră. Cei care depun cereri vor putea urmări traseul solicitării lor, la fel cum urmăresc online traseul unei comenzi comerciale (și știu exact că produsele comandate se află în depozit sau la curier sau pe traseul către ei).”

Potrivit PMB, sistemul de management al documentelor folosit de primărie va presupune:
- Înlocuirea treptată a formatului de hârtie cu formatul electronic. Documentele primite fizic vor fi scanate, iar traseul și rezolvarea lor vor fi electronice.
- Dispar adresele de înaintare către direcții (deci și adresele de răspuns). Practic, utilizarea platformei informatice și primirea / trimiterea de sarcini prin intermediul platformei echivalează cu luarea la cunoștință și fac inutile adresele de înaintare și de răspuns. Dispare și etapa de tipărire a emailurilor și trimiterea lor spre rezolvare pe suport de hârtie.
- Funcționarii primăriei vor avea semnătură electronică, pentru a grăbi diverse acte și aprobări.
- Fluxurile de lucru în interiorul PMB vor putea fi urmărite online, monitorizate mult mai ușor și apoi constant optimizate. Se va putea vedea exact în ce zone / direcții se acumulează întârzieri, cine este responsabil și, dacă este necesar, va fi redistribuit personalul pentru promptitudine mai mare în activitate.

Nicușor Dan spune că în următoarele săptămâni sistemul va fi complet adoptat: „Acest proces de digitalizare se va petrece treptat, cu o fază de rodaj pentru următoarele 4-5 săptămâni, urmată de cel mult două luni pentru mutarea în online a documentelor și proceselor birocratice care acum sunt pe hârtie (Vor fi câteva excepții care decurg din cadrul legal, cum ar fi de pildă în interacțiunea cu sistemul de justiție, care cere în diverse împrejurări acte originale, pe suport de hârtie).”