Cluj Innovation Days marchează zece ani de existență ai organizatorului Cluj IT Cluster prin zece zile de evenimente dedicate industriei IT.

Cluj Innovation Days a început pe 17 octombrie cu o serie de webinarii și un masterclass susținut de Vlad Bina, român cu o carieră de peste 20 de ani la Hollywood, unde a dezvoltat tehnologii inovatoare pe care le-a aplicat în proiectele sale cinematografice.

Pe 19 octombrie, au început evenimentele desfășurate în format fizic, cu o sesiune dedicată inovării, susținută de Daniela Rus, Director al MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, ale cărei cercetări de avangardă includ componente precum proiectarea și construirea de noi mașini autonome capabile să realizeze sarcini din ce în ce mai complexe, fără supraveghere umană, inclusiv unii dintre primii roboți autonomi și sisteme de roboți modulare auto-organizate.

Unul dintre panelurile de dezbatere i-a inclus pe Sabin Sărmaș, președinte al Comisiei IT din Camera Deputaților și pe primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care a vorbit despre modelul de dezvoltare al orașului, spunând că este rodul unei colaborări de succes între administrația publică, mediul academic și cel de business.

„Cluj Innovation Days a devenit o tradiție și un brand al orașului, un eveniment extrem de important pentru conectarea ecosistemului local de inovare, pentru imaginea lui în țară și în Europa și pentru dezvoltarea acestei capacități de inovare a Clujului. Cea mai importantă resursă a orașului este resursa umană, iar avantajul competitiv care ne diferențiază astăzi este cel dat de universitățile din oraș. Mina de aur a orașului sunt universitățile. Unul din cinci clujeni este student și asta înseamnă mult pentru tot ceea ce noi plănuim să construim aici.”, a spus Emil Boc. 

Pe agenda zilei au mai figurat paneluri care au adus în dezbatere adoptarea instrumentelor de digitalizare în serviciile publice, transformarea ideilor inovatoare în produse și aplicații și rolul universităților  de „creuzete ale inovării”. 

Pe 20 octombrie are loc evenimentul de lansare a unui produs inovator de securitate cibernetică - GEIGER, dedicat întreprinderilor mici, atât cele din zona IT cât și non-iT. În aceeași zi sunt programate două paneluri în care industria smart city este analizată de experți, reprezentanți ai administrațiilor publice și ai mediului de afaceri.

Conferința poate fi urmărită pe site-ul clujinnovationdays.com