Guvernul PSD-ALDE intenționează să înlocuiască impozitul pe profit cu un impozit pe veniturile companiilor, cu mai multe trepte progresive.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, se arată în programul de guvernare anunțat de PSD.

Această prevedere nu apărea în planul de guvernare al Cabinetului condus de Sorin Grindeanu.

Cotele treptelor de impozitare nu sunt precizate în document.

Impozitul pe cifra de afaceri va fi o revoluție în fiscalitatea românească pentru că va lovi companiile cu venituri mari, dar care raportează impozit mic, notează Ziarul Financiar. Vor avea de câștigat companiile care raportează profit mare și plătesc impozit pe profit, și vor avea de pierdut companiile care au cifră de afaceri mare, dar raportează pierderi.

Cifra de afaceri totală a companiilor din România a fost în 2015 - ultimul an pentru care există date publice disponibile - de 1.222 miliarde de lei (275 miliarde de euro), în creștere cu 5% față de anul anterior. Profitul net raportat de companii în 2015 a cumulat 80 miliarde de lei (18 miliarde de euro), potrivit datelor ZF.

 

„O sa comentez mai multe dupa ce citesc programul, dar prima impresie este ca la butoane au ajuns oameni care nu inteleg pur si simplu despre ce vorbesc!

Cum draq sa propui eliminarea impozitului pe profit???”

a scris, pe Facebook, avocatul Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, în Cabinetul condus de Dacian Cioloș.

Senatorul liberal Florin Cîțu a reacționat la fel de vehement la propunerea PSD, tot pe Facebook:

 

„In loc sa lasam companiile sa se dezvolte, Dragnea, Georgescu si Valcov le dau pur si simplu afara din tara obligandu-le sa-si mute sediile sociale in alta parte in UE.

Rusine tovarasi!!! Tocmai ati pus cruce capitalului romanesc.”