​Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu îl acuză pe deputatul PSD Iulian Iancu că face jocul rușilor de la Gazprom, dar șeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaților spune că Bruxelles-ul ar fi primit date eronate.

În Camera Deputaților se dezbate un act normativ privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012, care aduce mai multe modificări substanțiale legislației din sectorul gazelor.

Printre modificările introduse de către deputatul Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, se numără obligativitatea ca producătorii de gaze să vândă minim 70% din producție pe o bursă de gaze, în condițiile în care doar OPCOM - piața înființată de Transelectrica - ar fi fost recunoscută de legislație.

Potrivit ziarului Bursa, PNL anunțase că va solicita retrimiterea spre Comisie a proiectului de lege, iar o parte a deputaților PSD ar putea fi de acord cu această măsură. „Dacă dorim investiții în Marea Neagră, atunci nu le putem bloca cu tranzacționarea a 70% din gaze pe Bursă, în condițiile în care cei care trebuie să ia anul viitor deciziile de a face exploatările în Marea Neagră au nevoie de contracte bilaterale pe termen lung, așa-zisele contracte futures. Dacă nu mai vrem să avem gaze românești, să le scoatem din Marea Neagră, să le introducem pe piață, să le tranzacționăm, să le exportăm sau să le vindem în România, atunci îi blocăm și vom fi dependenți de gazele rusești”, a spus deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii, potrivit Bursa.

De altfel, plenul chiar a decis marți să retrimită proiectul la Comisie.

Și Comisia Europeană a avertizat că unele amendamente incluse în proiectul de lege ar putea încălca libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și principiile pieței libere de energie. Comisarul european pentru energie și schimbări climatice Miguel Arias Canete a anunțat conducerea Camerei Deputaților, într-o scrisoare citată de HotNews, că executivul UE nu este de acord cu tranzacționarea a 70% din gaze doar pe bursa OPCOM, amenințând România cu procedura de infringement, propunând ca soluție obligația transferurilor de titluri de gaze exclusiv printr-un punct virtual de tranzacționare.

Fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu a scris pe Facebook: „Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe niște teme care chiar nu sunt importante pentru România. Cei de la Bruxelles au înțeles foarte bine că marele câștigător al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!”.

Ulterior, Nicolescu - în prezent director în cadrul firmei de consultanță Deloitte - a explicat că introducerea unei obligații de tranzacționare pe bursă a unui procent de peste 70% „pune în pericol realizarea unuia dintre cele mai strategice proiecte ale sectorului energetic românesc: viitoarele exploatări de gaz din Marea Neagră, afectând șansele României de a deveni un jucător regional în domeniul gazului natural.

Producătorii au nevoie de un contract pe termen lung cu un partener în care au încredere, altfel ar putea să nu investească în exploatarea gazului, susține fostul ministru, care precizează că el a introdus în 2014 o obligație de tranzacționare a 20% din producție pe bursă.

În cazul în care proiectul de exploatarea a gazelor din Marea Neagră nu se va face, România ar pierde mult, spune Răzvan Nicolescu, iar „marele câștigător al unei astfel de situații ar fi Gazprom care va continua să domine regiunea (...) 20% este un procent rezonabil! Peste 30% reprezintă un procent care afectează securitatea energetică a României!” 

El mai spune că și „transparența excesivă” - de 70%-100% - este „un cadou pentru Gazprom”, care ar dobândi astfel date despre toate prețurile de pe piața românească.

Replica lui Iancu

În schimb, Iulian Iancu a zis că a pregătit un răspuns pentru comisarul european Canete, legat de acest proiect.

„În mod intenționat sau nu, eu cred că i-au fost prezentate președintelui Comisiei Europene datele în mod manipulatoriu și eronat, respectiv i s-a sugerat că transparența înseamnă tranzacționare fizică în punctul virtual și că avem îndeplinite condițiile de transparență, ceea ce nu este corect pentru că pe noi nu ne interesa transparență din tranzacționare fizică, ci transparență în felul de formare a prețului la gaze naturale. Aceasta este o primă confuzie”. 

A doua confuzie, continuă deputatul PSD, „a fost legată de procentul de 70-30, în care i s-a sugerat că 70% din producția de gaz a României nu mai poate fi dată niciodată la export, ceea ce însemna că puneam o barieră la export în mod artificial, deși ordonanța domnului Cioloș prevedea că 100% putem să dăm la export. Vorbim de o manipulare vizibilă. Am să-i cer domnului comisar să avem o întâlnire, înțeleg că domnia sa cunoaște aceste detalii, că e un bun cunoscător al domeniului, că putem avea o discuție cu argumente și contraargumente asupra acestui subiect în ceea ce privește România”.

Dar Iancu nu s-a sfiit să-l amenințe direct pe Nicolescu: „În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o rețea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE și s-a lansat într-un atac la adresa mea, în speranța că voi fi impresionat sau speriat”, a declarat Iancu, scrie Agerpres.

Potrivit deputatului PSD, Nicolescu va putea da toate explicațiile necesare, inclusiv cele legate de Gazprom, în fața comisiei de anchetă. „Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General”, a susținut Iancu.

Social-democratul a spus că Nicolescu va fi parte a unui grup de „înalți responsabili și angajați” ai OMV Petrom „care pot da informații lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieței, creșterea artificială a prețului, vulnerabilizarea siguranței și a sistemului energetic național”.

Înainte de a fi ministru, Răzvan Nicolescu a fost director de afaceri publice și reglementare al OMV Petrom, dar și membru al consiliului de administrație al Agenției Europene de Reglementare în Energie.

Cum rămâne cu BRM

O altă problemă semnalată însă de observatori este excluderea Bursei Române de Mărfuri, care a constituit o platformă de tranzacționare a gazelor cu mult înaintea OPCOM, din legislația privind tranzacționarea angro a gazelor naturale.

BRM l-a acuzat pe Iulian Iancu că vrea să instituie un monopol mascat pe piața gazelor, dar deputatul a replicat că el vrea doar ca platforma de referință să aibe cât mai mulți concurenți pentru a stabili cu adevărat un preț de referință.