Banca centrală a calculat marți cel mai slab curs al leului din istorie, cotând euro la 4,6551 lei.

Cursul de schimb este cu aproape 0,2% mai slab decât valoarea anunțată luni, de 4,6469 lei/euro.

Potrivit News.ro, deprecierea leului e cauzată de acumularea tensiunilor politice, după ce PNL, USR și PMP au depus o moțiune de cenzură la adresa guvernului Tudose.

Deprecierea monedei naționale a venit atât pe fondul incertitudinilor legate de bugetul de anul viitor, dar și după mesajul de relaxare a abordării față de cursul de schimb, transmis recent de banca centrală, apreciază analiștii financiari, citați de Mediafax. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că, spre deosebire de monedele țărilor vecine, leul românesc are o tendință de depreciere care este de durată mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balanței comerciale.

Importurile au urcat mult mai accelerat decât exporturile în ultima perioadă, din cauza consumului în creștere, care a propulsat creșterea economică record din acest an. Însă evoluția economică a adus cu sine și o inflație mărită și o cerere sporită de valută pentru a acoperi costul importurilor, astfel că leul s-a devalorizat. Analiștii apreciază că deprecierea va continua.