Intreaga planeta s-a mobilizat in lupta pentru prevenirea accidentelor rutiere. In Uniunea Europeana, peste 40 000 de decese anual survin in urma accidentelor rutiere. In Romania, diminuarea numarului de accidente constituie prioritate nationala, potrivit unei hotarari adoptata de Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera.

Foto: www.brake.org.uk

Raport european

Un raport privind Programul european de actiune pentru siguranta rutiera, text adoptat de Parlamentul European, arata ca in Uniunea Europeana peste 40 000 de decese survin in urma accidentelor rutiere. Acestea atrag cheltuieli directe sau indirecte estimate la 180 000 000 000 de euro, echivalentul a 2% din PIB-ul Uniunii Europene. Obiectivul este de reducere la jumatate a numarul victimelor accidentelor rutiere in Uniunea Europeana pana in 2010. Insa, progresele spre indeplinirea acestui obiectiv sunt insuficiente la nivelul Uniunii Europene, se arata in raport. Potrivit acestuia trebuie acordata o prioritate absoluta ansamblului de politici care urmaresc aplicarea mai eficienta a legislatiei (centurile de siguranta, limitele de viteza, respectarea codului rutier pe autostrada), imbunatatirea normelor rutiere (permise de conducere, comportamentul soferului, respectarea pietonilor), imbunatatirea infrastructurii (calitatea autostrazilor si a retelelor rutiere, benzi de circulatie, semne de circulatie) si imbunatatirea vehiculelor (inspectii periodice, modele).

Masuri care pot fi luate

In aceste conditii, Parlamentul european propune Comisiei sa promoveze proiecte de infratire finantate de Uniunea Europeana intre noile si vechile state membre, in vederea accelerarii unei evolutii pozitive in domeniul sigurantei rutiere. In raport se mai arata ca sistemul eCall ar trebui sa permita reducerea timpului de reactie la accidente cu aproximativ 40% in zonele urbane si cu aproximativ 50% in zonele rurale si invita statele membre sa promoveze punerea in aplicare a acestuia cat mai curand posibil. Toate masinile noi din Uniunea Europeana vor fi echipate cu eCall, o tehnologie automata de apel de urgenta, incepand cu anul 2009, arata un plan al Bruxelles-ului. Aceasta tehnologie va utiliza numarul unic european de urgenta - 112.
Raportul mai subliniaza necesitatea armonizarii normelor si semnalizarii rutiere, deoarece existenta unor reguli diferite referitoare la prioritate, in special la sensurile giratorii, poate provoca accidente. De asemenea, Parlamentul European propune sa se acorde o atentie deosebita sigurantei tehnice a vehiculelor si sa ia masuri de imbunatatire a legislatiei din acest domeniu, pana in 2010. In acest context, testarea sistemelor electronice de siguranta a vehiculelor (e-safety) si crearea unui sistem uniform de verificari anuale ale vehiculelor mai vechi de opt ani si de verificari speciale ale vehiculelor care au fost implicate in accidente grave joaca un rol extrem de important in imbunatatirea sigurantei pe drumurile europene.

Programe de combatere a accidentelor

In Romania se afla in derulare programul de prevenire si combatere a accidentelor rutiere "STOP accidentelor rutiere - viata are prioritate". Programul are ca scop principal reducerea cu 5% a mortilor si ranitilor grav in accidente rutiere. Programul prevede realizarea proiectului Info-trafic prin care conducatorii auto vor fi informati permanent asupra conditiilor de trafic. Campania mai consta in distribuirea de pliante informative si informarea permanenta a populatiei asupra dinamicii accidentelor rutiere, prin interventii in mass-media. Scopul campaniei este acela de a sensibiliza participantii la traficul rutier, in principal a tinerilor conducatori auto, de a adopta o conduita preventiva, care sa duca la reducerea evenimentelor cu consecinte grave.

Si alte institutii sunt implicate in aceasta lupta. Pe 20 martie Automobil Clubul Roman a semnat Charta Securitatii Rutiere Europene, document multinational promovat de Federatia Internationala a Automobilului si Comisia Europeana. Unul dintre obiectivele majore ale Chartei Securitatii Rutiere Europene este salvarea a mii dea le accidentelor rutiere. Automobil Clubul Roman a devenit astfel cel de al 20-lea semnatar al acestei Charte.

Automobil Clubul Roman s-a angajat prin aderarea la Charta Securitatii Rutiere Europene sa desfasoare in urmatorii ani mai multe activitati. De exemplu, pana la sfarsitul anului 2007, trebuie sa organizeze 100 laboratoare de educatie rutiera in cadrul a 100 de scoli din tara. De asemenea, in partea a doua a anului trebuie sa lanseze campania nationala de siguranta rutiera pentru copii aflati in autoturism. Promovarea echipamentelor de siguranta rutiera a autovehiculelor, ca de exemplu, scaunele pentru copii, ce asigura securitatea acestora in cazul unui accident.

"In cursul lunilor mai si iunie Michelin orgnizeaza o serie de actiuni de strada pentru verificarea si ajustarea presiunii anvelopelor, in cateva din marile orase ale tarii. Un studiu al Asociatiei Producatorilor de Anvelope ne-a confirmat de altfel necesitatea acestor programe de sensibilizare a conducatorilor auto: in Europa, in medie, 3 soferi din 4 isi spala masina o data pe luna, dar numai unul din 7 isi verifica in mod corect presiunea in  anvelope. Si totusi, in nenumarate cazuri extreme, anvelopa, printr-un comportament si o franare eficienta, este cea care poate salva vieti, a spus Jean-Marc Gebhart, Presedinte Michelin Romania si Balcani.

Accidentele in statistici

Riscul rutier este influentat de diferentele semnificative in dinamina dezvoltarii factorilor care concura la siguranta circulatiei: Drumul-vehiculul-omul-mediu. Aceasta este concluzia la care a ajuns Inspectoratul General al Politiei in Romania. Principala cauza a accidentelor este indisciplina pietonilor (29,8% din cazuri). In 15% din cazuri s-a constatat ca nerespectarea regimului legal de viteza duce, de asemenea, la producerea de accidente grave.  S-a mai constatat ca zonele cu risc ridicat sunt DN 1 (Bucuresti-Ploiesti-Sinaia-Brasov), DN13 (Sighisoara -Tg Mures-Cluj-Napoca) si DN 2 (Bucuresti-Urziceni-Buzau-Focsani-Bacau).

Statisticile politiei mai arata ca cele mai multe au loc accidente-duminica, cele mai putine miercurea.
Femeile conduc mult mai prudent decat barbatii si prefera siguranta in locul vitezei. Aceasta este o concluzie la care a ajuns Directia Politiei Rutiere. Doar 9% din totalul abaterilor constatate de politistii de la circulatie, de la inceputul lunii decembrie a anului trecut si pana in prezent, au fost savarsite de catre femei. in cifre, doar 29.290 din cele 325.778 de procese-verbale intocmite de politisti pentru abateri constatate in trafic au fost semnate de femei.
Printre factorii care implica riscul rutier se mai afla lipsa separatorului fizic intre benzile cu circulatie in sensuri opuse si drumurile incapabile sa preia valorile actuale de trafic.

In aceste conditii si Ministerul Transporturilor a lansat un alt program, "Drumuri sigure. Construim pentru viata", prin care vor fi implementate masuri de siguranta rutiera pe intreaga retea de autostrazi si drumuri nationale.
Programul presupune reabilitarea sectoarelor de drum cu zone considerate periculoase si a satelor liniare in 100 de locatii. De asemenea, anumite intersectii din 30 de localitati vor fi amenajate cu sensuri giratorii si vor fi instalate separatoare mediane ale sensurilor de circulatie si parapeti de protectie pe o distanta totala de 1.400 de kilometri.
Partea carosabila va fi delimitata pe 60.000 de kilometri echivalenti, vor fi instalate panouri indicatoare mai mari, reflectorizante.

"La nivel mondial, accidentele rutiere curma anual peste 1,2 milioane de vieti, cat malaria si tuberculoza la un loc, constituind cel mai 'crunt ucigas' al tinerilor. Iata de ce eforturile factorilor cu atributii in domeniu sunt canalizate, in aceste zile, mai ales catre tineri, care din pacate, din ce in ce mai des isi gasesc sfarsitul pe sosele, in special ca urmare a vitezei excesive cu care isi conduc automobilele" a declarat pentru EurActiv.ro inspectorul general al Politiei Romane, chestorul principal Dan-Valentin Fatuloiu.

"Pretul platit de Romania pentru circulatia pe drumurile publice este prea mare. Cand spun acest lucru am in vedere numarul de persoane ranite si decedate in urma accidentelor rutiere si costurile economice si sociale", a afirmat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, presedinte al Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera.

Circulatie rutiera tot mai intensa

In ultimii 15 ani, circulatia rutiera din Romania a cunoscut o dezvoltare semnificativa, in conditiile dublarii parcului de autovehicule, care insumeaza in prezent peste 4,6 milioane de unitati si cresterii numarului posesorilor de permis de conducere, care este de aproximativ 5,6 milioane. in contradictie cu aceste cresteri, infrastructura rutiera a ramas aproximativ in aceeasi parametri ca si in anii '90.
In ciuda masurilor adoptate de institutiile si organizatiile cu atributii ori preocupari in domeniu, climatul de siguranta rutiera s-a deteriorat, numarul accidentelor de circulatie crescand de la cu 5,3 %, de la 6.557, in anul 2004, la 6905, in anul 2005. De asemenea, numarul persoanelor decedate in astfel de accidente a crescut de la 2.301, in 2004, la 2.491, in 2005, iar numarul celor raniti grav de la 5.343 la 5.637. Totusi in 2006 s-a reusit reducerea cu 12% a numarului victimelor accidentelor de circulatie. De asemenea, a fost diminuat cu 13% numarul de persoane decedate in accidente.

Pierderile de vieti omenesti inregistrate anual in Romania in urma accidentelor de circulatie echivaleaza cu disparitia de pe harta tarii a unei localitati rurale de marime medie.

Oboseala, un inamic de temut

Circa 45% dintre accidentele rutiere si peste 50% dintre accidentele de munca sunt corelate cu somnul insuficient.
in Franta, somnolenta se afla la originea a 30 % dintre accidentele survenite pe autostrazi, si a 20 % din cele petrecute pe sosele, releva un articol din cotidianul francez Le Parisien. Pe langa viteza mare si consumul de alcool, exista si un al treilea factor incriminat in producerea accidentelor, la fel de important, dar inca prea putin cunoscut, si anume acela al tulburarilor de somn si al scaderii vigilentei. Francezii inregistreaza  anual  6.000 de morti si 24.000 de raniti grav in accidentele auto. De aceea,  Franta continua sa considere combaterea insecuritatii rutiere drept o prioritate.
Si in Marea Britanie, oboseala reprezinta una dintre cauzele frecvente ale accidentelor rutiere. O ancheta privitoare la conducatorii auto din Marea Britanie a constatat ca 29% dintre cei intervievati au recunoscut ca au fost pe punctul de-a adormi in timpul sofatului, in ultimul an.

ONU: Trebuie construite drumuri cat mai sigure

Potrivit ONU, numarul accidentelor mortale a crescut enorm in lume, odata cu extinderea soselelor si cu productia de masini tot mai rapide, iar campania Natiunilor Unite ii vizeaza in primul rand pe tineri. Directorul unui departament din Organizatia Mondiala a Sanatatii, Etienne Krug, a declarat ca "in Africa jumatate dintre tinerii ucisi in accident de circulatie au varsta intre cinci si noua ani." In Europa si Statele Unite cele mai multe victime sunt conducatorii auto neexperimentati. China are cel mai mare numar total de victime, cu 300 de persoane ucise zilnic in accidente de circulatie. Potrivit expertilor ONU, problema s-a creat in parte fiindca drumurile au devenit mult mai aglomerate, dar nu s-au creat conditii pentru mai multa siguranta. ONU cere guvernelor sa se axeze pe construirea de drumuri mai sigure si totodata sa asigure locuri de joaca ferite de circulatie pentru copii.

Politica in domeniul transporturilor

Potrivit unui raport intocmit de Institutul European din Romania, industria de transport reprezinta peste 6% din PIB-ul Uniunii Europene, peste 6% din forta de munca, 40% din Investitiile statelor membre si 30% din consumul de energie din Uniunea Europeana. Acest sector a inregistrat o crestere constanta in ultimile doua decenii de 2,3% pe an la transportul de bunuri si de 3,1% la cel de pasageri. Insa a crescut si presiunea asupra mediului si societatii. De aceea sunt necesare anumite masuri. Municipaliltatile pot adopta, de exemplu, strategii de management care sa promoveze alternative la utilizarea autoturismelor, masuera care sa duca la reducerea numarului de autoturisme in trafic. Pot fi adoptate chiar si strategii mai simple, precum implementarea riguroasa a unor limitari de viteza si a unor reglementari privind parcarea.

Claudia Pirvoiu

Linkuri:

Organizatii:

- First United Nations Global Road Safety Week
- Global Road Safety Partnership
- European Commission - Road Safety

- European Commission - Electronic Stability Control to reduce car accidents by 20%

- Guvernul Romaniei - Siguranta rutiera va constitui prioritate nationala

- Politia Romana

- European Road Safety Day 2007
- The World Bank - Road safety
- Fia foundation

- Centrul de informare ONU pentru Romania

- Michelin Romania

- ACR - Siguranta Rutiera o prioritate a Comisiei Europene

- Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale

Documente

- WHO - Report on Youth and Road Safety
- GRSP - Good practice manual on drinking and driving
- European Commission - Road Safety Action Programme

- Parlamentul European - Programul european de actiune pentru siguranta rutiera
- European Road Safety Charter
- Raport WHO: Youth and Road Safety in Europe
- World report on road traffic injury prevention
- Helmets: a road safety manual for decision-makers and practitioners
- OECD Report on Young Drivers

- Campania nationala de prevenire a accidentelor rutiere

- Cum sa-i facem pe copii sa joace un rol in siguranta rutiera

Articole presa

EurActiv.com - Killer roads targeted on EU Road Safety Day

BBC - ONU a lansat prima oara saptamana sigurantei pe sosele