Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021, după acordul obținut joi, în cadrul Consiliului European, privind bugetul UE pe termen lung pentru perioada 2021-2027 și instrumentul de redresare NextGenerationEU.

Proiectul de buget pentru anul viitor prevede angajamente în valoare de 164 de miliarde de euro și plăți în valoare de 166 de miliarde de euro, a anunțat vineri Comisia.

Executivul UE a explicat că prezentarea unui al doilea proiect de buget este un pas procedural care reflectă acordul politic informal dintre Parlamentul European și Consiliu.

„Odată adoptat, acest buget - primul din cadrul financiar multianual 2021-2027 - va permite UE să mobilizeze fonduri publice semnificative care să asigure un răspuns continuu al UE la pandemia de coronavirus și la consecințele acesteia; să demareze o redresare durabilă și să protejeze și să creeze locuri de muncă”, a transmis Comisia.

Liderii de stat sau de guvern din UE, reuniți la Bruxelles, au ajuns joi seara la un acord privind bugetul UE pe 2021-2027 și planul de redresare post-COVID, după ce Ungaria și Polonia au renunțat la veto, ca urmare a unor modificări aduse mecanismului care va condiționa acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.