România va încheia un acord cu SUA referitor la investițiile privind centrala nucleară de la Cernavodă, a anunțat ambasadorul Adrian Zuckerman.

Virgil Popescu, ministrul economiei, se va întâlni vineri cu Secretarul Departamentului de Energie, Dan Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală, a anunțat joi ambasadorul, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada SUA la București.

Acordul vizează „recondiționarea unuia dintre cele două reactoare nucleare și renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă”, arată sursa citată.

„Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică”, a mai spus Zuckerman.

Proiectul ar putea fi finanțat chiar de o bancă din SUA. „În partea a doua a zilei, ministrul Popescu se va întâlni cu președintele EXIM (Băncii de Export-Import a SUA), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România”, a precizat ambasadorul, în mesajul care a fost transmis cu ocazia Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat miercuri că ministrul Virgil Popescu se află într-o vizită oficială în SUA pentru a discuta mai multe oportunități de colaborare.

„Îmi doresc ca în urma acestei vizite să dezvoltăm parteneriatul strategic dintre România și SUA pe dimensiunea energetică și să punem bazele unei cooperări în acest domeniu. Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România”, a spus Virgil Popescu.

Guvernul României caută de mulți ani parteneri pentru construira a încă două reactoare la singura centrală nucleară din țară, de la Cernavodă. Aceasta funcționează în prezent cu două reactoare, a câte 700 MW fiecare. În iunie, acționarii Nuclearelectrica - societate la care pachetul majoritar este deținut chiar de Ministerul Economiei - au aprobat oprirea negocierilor și încheierea parteneriatului cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.